Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Şubeler Platformu Kadın Meclisi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla KESK binasında basın açıklaması düzenledi. Açıklamada “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” ve “Dengê jinê dengê jiyane yê’ pankartı açıldı. KESK adına açıklama metnini Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Kadın Sekreteri Seda Güler okudu.

'KADIN YOKSULLUĞU GÖRÜLMEMİŞ ORANDA ARTTI'

Neoliberal kapitalizmin kadın emeğini ve bedenini denetim altına alma çabasının pandemi ile birlikte hız kazandığına işaret eden Güler, kadın yoksulluğu ve işsizlik oranının ülke tarihinde görülmemiş düzeyde artığına vurgu yaptı. Güler, “Sermayedarlar ve kapitalist devletler kadınların ücretli emek gücü de pandemi fırsatçılığı ile ev içerisine hapsedilmeye çalışılmak ta ve bin yıllardır hane içindeki görünmeyen kadın emeği sömürüsü yeni biçimler kazanarak derinleştirmeye çalışılmaktadır" dedi.

'PANDEMİDE KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARTTI'

AKP-MHP iktidarının kadınlara dönük cinsiyetçi saldırılarını pandemi sürecinde artırdığını kaydeden Güler, alınan tedbirlerin yetersiz olmasından kaynaklı kadınlara yönelik ev içi şiddetin de arttığını belirtti. Güler, "Tam da böylesi bir süreçte İstanbul sözleşmesi, siyasal iktidar tarafından hedefe alınmıştır. Eril yargının cezasızlık politikaları kadına yönelik şiddeti özendirmeye devam ederken hayatta kalmak için öz savunmasını gerçekleştirmek zorunda kalan kadınların meşru müdafaa hakkı ise yok sayılmaktadır. Kadınların toplumsal özne olarak yaşamın içerisinde yer alması istememekte, tek adamlığa dayalı yeni rejime uygun makbul kadın yaratma çabası, muhalif kadınlar üzerinde baskının da artmasına neden olmaktadır" diye konuştu.

Güler, “Bu yıl 8 Mart’ı kadını yok sayan, değersiz gören, varlığımızdan korkan sömürü düzenine karşı ‘Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var’ şiarıyla karşılayacağız” diyerek tüm kadınları emeğine sahip çıkmak için alanlara çağırdı. 

Basın açıklamasının ardından Eğitim-Sen aktivisti Olcay Kaçmaz ve Genel Merkez önceki dönem Kadın Sekreteri Derya Yolcu’nun panelist olduğu “Sendikal mücadelede kadının emeği” konulu panel düzenledi.