Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Şubeler Platformu, kadınlara yönelik şiddet, çocuklara yönelik istismar ve tecavüzleri kınamak amacıyla sendika binasında açıklama yaptı. KESK adına açıklamayı Eğitim Sen Kadın Sekreteri Funda Demir yaptı. Birçok ülkenin cinsel saldırı noktasında önlem alırken, Türkiye’de bu problemin varlığının inkar edildiğini söyleyen Demir, Türkiye’de her gün onlarca cinsel istismar vakasının olduğu ve bu vakaların çoğunun ise ölümle sonuçlandığına dikkat çekti.

TÜRKİYE'DE SIRADAN BİR HAL ALDI

Cinsel istismar vakarıyla ilgili yürütülen birçok soruşturmanın ya az ceza ile sonuçlandığını ya da hiç ceza verilmediğine değinen Demir, “ Yaşanan cinsel istismar vakaları çocuklarda ve cinsel istismara maruz kalan kişilerde ciddi fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklar yaratarak bu kişilerin derin travmalar yaşamasına sebep olmaktadır. Cinsel istismar vakaları maalesef Türkiye’de artık sıradan sürdürülebilir bir hale dönüştürüldü ve neredeyse bir kültür haline getirildi. Bunu yapanlara karşı ciddi yaptırımların uygulanmaması ve uygulanan cezasızlık politikası ile her defasında işlenen suçların üstüne yenileri eklenmektedir” dedi. 

'İSTİSMAR İNSANLIK SUÇUDUR'

Şırnak’ta bir uzman çavuşun 13 yaşındaki bir çocuğu istismara maruz bırakmasını hatırlatan Demir, "Şırnak ve ilçelerinde şimdiye kadar kolluk kuvveti ve kamu görevlileri tarafından onlarca kez cinsel istismar vakaları yaşanmış fakat birçok kişi ceza almamış, bazı kamu görevlilerinin ise sadece görev yerleri değiştirilmiştir. Şırnak’taki olay sıcaklığını korurken Batman’ının Beşiri ilçesinde yaşayan 18 yaşındaki İ.P.’nin yine Şırnak’taki gibi uzman çavuş olan M.O. tarafından 20 gün alıkonularak tecavüz ve fiziksel saldırıya maruz kaldığını basına yansıyan haberlerden öğrenmiş bulunmaktayız. İstismar ve cinsel saldırı insanlık suçudur aklanamaz. Bunun mazereti olamaz” dedi.