Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, İçişleri Bakanlığı tarafından belediyelere atanan kayyımlara ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. İl binasında yapılan açıklamaya HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan,  görevden alınarak yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mustafa Avcı, HDP Van İl Eşbaşkanları Öznur Bartın ve Ökkeş Kava,  ilçe belediye eş başkanları ile Tevgera Jinên Azad  (TJA) aktivistleri katıldı. 

Açıklamada konuşan HDP Van Milletvekilli Muazzez Orhan, kriz süreçlerini fırsat bilen AKP iktidarının Kürt halkına yönelik baskılarının devam ettiğinin altını çizdi.

‘AKP tarihin çöp sepetinde yerini alacaktır’ 

Muazzez Orhan,  Kürt halkına yaşam ve yönetme hakkı tanımayan AKP iktidarının savaş politikalarının halk tarafından karşılık görmediğini belirtti. Halkın hukuksuzluklara rağmen 31 Mart seçimlerinde iradesini tekrar HDP’den yana kullandığını hatırlatan Orhan ,“Eşbaşkanlarımıza uyduruk yalan iddialarla suç oluşturmaya çalışan AKP zihniyeti hiçbir eş başkanımız ile ilgili elle tutulur bir şey yoktur. Tamamıyla siyasi bir kararla eş başkanlarımız gözaltına alınarak, tutuklanarak halk içinde bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. AKP iktidarının sürekli arkasına sığındığı darbe mağduriyeti kendi elleri ile yaptığı darbe girişimidir. Belediyelerimizin kayyumla gasp edilmesi bir darbedir, halk iradesini tanımamasıdır, demokrasinin hiçe sayılmasıdır. Türküyle, Kürdiyle, Azerisiyle tüm inancıyla üçüncü yolu temsil eden ortak yaşamı temsil eden demokrasinin, barışın, özgürlüklerin teminatı olan HDP olarak bir kez daha söylüyoruz halk iradesini tanımayanlar tarihte yerini almıştır, halk huzurunda hesabını vermiştir. AKP iktidarı da bu politikalarından vazgeçmezse yine tarihin çöp sepetinde yerini alacaktır” diye konuştu. 

‘Eşbaşkanlık sisteminden vazgeçmeyeceğiz’

Kürt halkına karşı yapılan imha ve inkârı politikalarının yüzyıllardır tutulmadığını, bundan sonrada tutmayacağını ifade eden Orhan, birlikte yaşamı, demokrasi ve özgürlükleri ortak inşa edinceye kadar mücadele edeceklerini dile getirdi. İktidarın kadınlardan korktuğunu kaydeden Orhan, “Kadın üyelerimizi kaçırmasında bunun göstergesidir. Tek adam zihniyetti iyi biliyor kadın yaşamda yaratığı değişim ve dönüşüm tek zihniyeti, tek dilliliği ve yönetimi kabul etmiyor. Kayyumlar kadın iradesine yönelik bir gasptır. Biz kadınlar bir söz verdik 5 bin yıllık erkek egemen zihniyete karşı mücadelemizi yükselttik ve bedeller verdik. Birçok kazanımlarımız oldu bunlardan en önemlisi eşbaşkanlık sistemimizdir.  Bundan asla vazgeçmeyeceğiz bu böyle biline” dedi. 

‘Biz kadınlar sizin korkulu rüyanız olacağız’

İktidarın 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana yasaklar uygulayarak halk üzerinde baskı oluşturduğunu söyleyen Orhan , “Biz Kadınlar, Türkiye halkları sizlerin korkulu rüyası olmaya devam edeceğiz. Bugün bütün dünyanın el ele vererek mücadele ettiği korona salgın sürecinde bile halk iradesini tanımayan, insan yaşamına önem vermeyen,  sadece kendi tekçi faşist politikasını sürdüren AKP iktidarı bu süreci de Allahın lütfu sayarak özelde Kürt halkı temelde de Türkiye ve kendisine muhalif olan halkların iradesini gasp ederek darbelerine yeni darbeler eklemiştir. Darbeler darbe yapanları götürmüştür. Bizler de bir kez daha söylüyoruz bütün  baskılara rağmen faşist savaş politikalarını asla kabul etmeyecek size biat etmeyeceğiz. Bu ülkede birlikte yaşamı ve kadın özgürlüğünü sağlayan kadar mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.