Van'da 30 Ağustos 2020 tarihinde Dilan Toptaş'ı aracında ateşli silahla katlettikten sonra olaya kaza süsü veren tutuklu gardiyan Halil İbrahim Sert’in yargılandığı davanın 4'üncü duruşması, Van 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2 Kasım tarihinde görüldü. Duruşmaya Dilan'ın ailesi, yakınları ve avukatları katılırken, sanık Halil İbrahim Sert duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. 

OLAY GÜNÜ SANIK DELİLLERİ KARARTMAYA ÇALIŞMIŞ

Duruşmada 30 Ağustos tarihinde katliamın yaşandığı sırada olay yerinde bulunan tanıklardan S.S. de hazır bulundu. S.S. ifadesinde Halil İbrahim Sert’in olay günü suç aletinin kovanını aracın bulunduğu yerden uzağa fırlattığını söyledi. İlk tanıklık ifadelerini tekrarlayan S.S. olayda sanık Halil İbrahim Sert’in delileri karatma çabasını verdiği ifadeyle destekledi .Tanık ifadelerini kabul etmeyen Halil İbrahim Sert, olayın kaza olduğu savunmasını tekrarlayarak tahliyesini istedi.

Müdafi avukatlar savunmalarını tekrarlayarak sanığın tutukluluk halinin devamı şeklinde görüşlerini yeniledi. Dilan’ın ailesi sanığın en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi.

BİR SONRAKİ DURUŞMADA MÜTALAA SUNULACAK

Ardından iddia makamı,  sanığın üzerindeki kuvvetli suç şüphesinin bulunması ve atılı suçun katalog suç vasfını taşıdığından tahliye istemini reddetti. Ayrıca telefon incelemesinin daha önce yapılması nedeniyle tekrar incelenmesi talebini de reddeden iddia makamı mütalaa sunulacağını kaydetti.

Mahkeme, sanık Halil İbrahim Sert’in tutukluluk halinin devamına karar vererek, bir sonraki duruşmayı 10 Aralık tarihine erteledi.

'OLAY TAKSİRLE ÖLDÜRME DEĞİL KASTEN ÖLDÜRMEDİR'

Yargılamanın yapıldığı 14 aylık süreci değerlendiren Dilan Toptaş’ın aile avukatı Kadir Kutevi, olayın yaşandığı ilk günden bu yana Halil İbrahim Sert’in ‘Kasten insan öldürme’ ve ‘Delilleri karartma’ suçlarından yargılanması gerektiğini söyleyerek,  “Sanık, Dilan’ı aracına alıyor. Sonrasında Dilan araçta silahla alnından vurulmuş halde bulunuyor. Sanık yine telefondaki tüm mesajlarını siliyor. Silaha ait kovanı aracın dışında tanıkların da ifade ettiği gibi fırlatıyor. Ancak bu olay ‘Kasten öldürme’dir ama olaya kaza süsü vererek ‘Taksirle öldürülme’ çabasında bulunuyor” dedi.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu’nun müdahillik taleplerinin mahkeme tarafından reddedildiğini söyleyen Kadir Kutevi,  tüm hak savunucularına 10 Aralıkta mütalaanın açıklanacağı duruşmaya katılım çağrısı yaptı. 

İLGİLİ HABERLER