AKP Hükümeti’nin 2015 yılında çözüm sürecini sonlandırılmasıyla birlikte siyaseten hedef aldığı Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) dönük yönelimleri kapsamında başvurduğu kayyum politikası ile 103 belediyeden 97’sine kayyum atandı. Olağanüstü baskı koşullarında gidilen 31 Mart Yerel Seçimleri’nde ise, HDP 8 büyükşehir ve il belediyesi olmak üzere 63 belediye başkanlığı kazandı. Alınan bu sonuçlardan duyulan rahatsızlıkla ilk olarak Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atandı. Bu süreç HDP’li Belediye Meclisi ve İl Genel Meclisi üyelerinin görevlerinden uzaklaştırılıp, yerlerine yine kayyum atanmasıyla devam etmekte. Belediye Meclis üyelerinin yerine kayyum atanan bu belediyelerden biri ise, Van’ın Edremit Belediyesi.

İlçede yapılan seçimleri kazanan HDP’li Belediye Eşbaşkanı Gülcan Kaçmaz’a KHK’li olduğu gerekçesiyle Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından verilmeyen mazbatası, seçimde ikinci olan AKP'li aday İsmail Say’a verilmişti. 

Belediye Meclisi’nde çoğunlukta olan HDP’li meclis üyelerinden Belediye Eşbaşkanı Medeni Özer ile Atiye Şen,  Savaş Encü ve Sevinç Şeker hakkında ise soruşturma başlatılarak yerlerine seçilmemiş memurlar kayyum olarak atandı.

Böylece çoğunluğu oluşturan HDP’nin 19 olan üye sayısı 15’e düştü. AKP’nin 12 olan üye sayısı ile atanan 4 kayyum ile birlikte meclis çoğunluğu bir bakıma AKP’nin eline geçmiş oldu 

Görevlerinden uzaklaştırılan Belediye Eşbaşkanı Medeni Özer ve Belediye Meclis Üyesi Atiye Şen, yerlerine kayyum atanmasının nedenine dair konuştu.

‘KENDİ SİYASETİNİ DAYATIYOR’

Türkiye’de sistem tarafından yürütülen siyasetin halk için olmadığını söyleyen Belediye Eşbaşkanı ve Meclis Üyesi Medeni Özer, her başa gelenin kendisine göre bir hukuk, adalet ve siyaset belirleyip, bu siyaseti de halka zorla kabul ettirmeye çalıştığını ifade etti.

Ancak halk tarafından seçilmişler olarak bu hukuksuzluğu ve adaletsizliği kabul etmediklerini söyleyen Özer, “31 Mart’ta bir seçime girdik ve halk kendi iradesiyle bizleri seçti. Fakat bu süreçte birçok hukuksuzlukla karşılaştık. İlk önce YSK tarafından adaylığı kabul edilen eşbaşkanımız seçimleri kazanmasına rağmen KHK’li olduğu gerekçesiyle mazbatası verilmeyerek, YSK eliyle bizlere bir tuzak kuruldu" diye konuştu.

‘HALK BÜYÜK BİR CEVAP VERDİ’

Özer, sonrasında HDP’li 3 büyükşehir belediyesine yapılan kayyum atamaları ile birlikte halk iradesine dönük bir darbeye imza atıldığını kaydetti.

“AKP seçimlerde kabul etmediği sonuçlara karşı bu tür hukuksuz uygulamalara başvurmaya başladı. Bizleri de görevden alıp yerimize kayyum ataması buna bir örnektir” diyen Özer, Edremit özelinde görevlerinden uzaklaştırılmalarının nedenini ise şöyle dile getirdi: 

“Belediye meclisinde bizde olan çoğunluğun kendilerine geçmesi için bu tür uygulamalara girdiler. Edremit’te büyük bir imar oyunu oynamaya çalışıyorlardı. İmar adı altında her türlü hileyi, talanı ve yolsuzluğu yapmak istiyorlar. Bu imar çalışmasının önümüzdeki günlerde meclise gelmesi bekliyorduk. Bizlerin buna karşı tutumu belliydi. Halkın çıkarına olmayan her şeye karşı çıkacağımızı ilk günden söylemiştik. Buna karşı çoğunluğu bizden almak için ilk önce bizleri uzaklaştırdılar ve daha sonra yerimize seçimlere girmemiş memurlar atandı. Elbet halk, iradesine karşı yapılan bu hakaretin hesabını bir gün soracak. 31 Mart seçimlerinde bu halk kayyumlara büyük bir cevap verdi. Bizler de demokratik ve anayasal tüm haklarımızı kullanarak bu tür uygulamaların karşısında duracağız.” 

'YERİMİZE ATANAN KAYYUM BİLE ERKEK'

Yerine kayyum atanan Belediye Meclis üyesi Atiye Şen ise, Türkiye’de sürekli ötekileştirilen kadınların HDP ile birlikte eşit temsilliyetle siyasette ve yerel yönetimlerde söz sahibi olabildiğini ifade etti.Fakat kadını kabul etmeyen bir sistemin var olduğunu söyleyen Şen, “Biz kadınları görevden alarak yerimize atadıkları memurlar bile erkek. Kadınların siyasette söz hakkına bile tahammülleri yok” dedi. 

Bu hukuksuzluğu kabul etmeyeceklerini belirten Şen, “Bu ülkede hukuk uygulanmıyor. Hukuk sözde var ama özde yoktur. Halk sandığa gidiyor ama ne yazık ki iradesi kabul edilmiyor. HDP de diğer partiler gibi tüm yasal süreci tamamlayarak seçimlere gidiyor. Biz seçilmişlerin yerine atanan kayyumlar bu halkın iradesi değildir. Bizler de bunu kabul etmiyor ve tüm haklarımızı kullanarak buna karşı geleceğimizi belirtiyoruz” diye konuştu.