İnsan ve Özgürlük Partisi (Partîya İnsan û Azadî - PİA), 3 Mayıs 2018’te verdikleri kuruluş dilekçelerinin İçişleri Bakanlığı tarafından kabul edilmemesine ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, PİA Genel Başkanı Mehmet Kamaç, PİA yöneticileri, İHD ve Hak İnisiyatifi yetkilileri katıldı.

Toplantıda ilk sözü alan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “İlkler yaşıyoruz. Bir Kürt partisinin kurulamamasına şahit oluyoruz. Anayasa çiğnenerek bu yapılıyor ve Kürtlerle bir sorunumuz yok deniliyor. Demek ki bir sorun var. Söyleyecek laf bulamıyorum” dedi. 

'SÜREÇ 3 YILDIR TEKRARLANIYOR'

Ardından konuşan PİA Genel Başkanı Mehmet Kamaç, “Siyasi partilerin kurulması içim işleyiş belli ancak parti kurulmasının kolay sayıldığı bu ülkede biz üç yıldır parti kuramadık” dedi. PİA’nın 3 Mayıs 2018'den bu yana yaptığı girişimleri ve yöneticilerin yaşadıklarını özetleyen Kamaç, “İlk gün gittiğimizde bize siyasi parti masası ile ilgilenen kişinin olmadığını belirterek, bir sonraki gün için randevu verdiler. Bir sonraki gün söyledikleri saatte gittik ancak yine yetkili kişinin olmadığını iki hafta sonra gelmemizi söylediler. Ancak bu söylemler yaklaşık 3 yıldır tekrarlanıyor” diye konuştu.

16 GÜNDÜR MUHATAPSIZLAR

16 gündür mesai saatleri içerisinde bildiri ve belgelerini İçişleri Bakanlığı’nın Çankaya ilçesinde bulunan adresine götürdüklerini ifade eden Kamaç, “16 gündür karşımızda bir muhatap bulamıyoruz. Sadece güvenlikle muhatap oluyoruz. 14’üncü gününde yetkililer ‘biz bu evrakları almak için talimat aldık’ dedi. Bu talimat kimin tarafından verildi. Hukuk devletinde böyle bir şey olabilir mi? İçişleri Bakanı görevi kötüye kullanmakta, hakkımız olan dilekçe hakkı elimizden alınmakta. Kürtlerin siyasi olarak kendini örgütlemesini istemiyorlar. İnsan hakları ayaklar altına alınıyor” şeklinde konuştu.

AİHM BAŞVURUSU

Halkların Demokratik Partisi (HDP) dışında konuya dair muhalefet partilerinin sessizliğine tepki gösteren Kamaç, devamında şunları söyledi: “HDP dışında hiçbir muhalif parti açıklama yapmadı. Onları bu hukuksuzluk karşısında görevlerini yerine getirmeye çağırıyoruz. Bu hukuksuzluğa karşı muhalefet partilerin tepki ortaya koymaları lazım. Bu süreçte yanımızda bulunan insan hakları savunucularına teşekkür ediyoruz. İçişleri Bakanlığı dilekçemizi almasa bile halkın vicdanında kurulmuş yasal bir partidir. İçişleri bakanlığı nezdinde ve hukuksal olarak girişimlerimiz devam edecek. Haftada bir İçişleri Bakanlığı'na gitmeye devam edeceğiz. Mücadelemizi devam ettireceğiz ve büyüteceğiz. Başsavcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız. Bu süreçler tamamlandıktan sonra olumlu bir adım atılmazsa hukuksuzluklara karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine’ne (AİHM) gideceğiz.”

VAN

İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Van İl Örgütü de İçişleri Bakanlığı tarafından parti kuruluş dilekçelerinin kabul edilmemesine yönelik il binalarında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya PİA Genel Başkan Yardımcısı Menice Rümeysa Gülmez’in yanı sıra parti yöneticileri katıldı. PİA Van İl Başkan Yardımcısı Murat Kaçmaz, parti kuruluş dilekçelerinin 32 aydır İçişleri Bakanlığı tarafından çeşitli gerekçeler ile kabul edilmediğini söyledi. 

Parti kurmanın demokratik bir hak olduğunu belirten Kaçmaz, muhalefet partilerine bu hukuksuzluk karşısında durma çağrısı yaparak, “İçişleri Bakanlığı dilekçemizi almasa bile PİA, halkın vicdanında kurulmuş yasal bir partidir. İçişleri bakanlığı nezdinde ve hukuksal olarak girişimlerimiz devam edecek. Haftada bir İçişleri Bakanlığı'na gitmeye devam edeceğiz. Mücadelemizi devam ettireceğiz ve büyüteceğiz" diye konuştu.