Kadınlar, birçok kentte Özgür Kadın Hareketi (TJA) öncülüğünde, Kars Belediyesi'ne yönelik saldırılara tepki gösterdi. Yaptıkları açıklamalarla "Kadın kazanımlarımızdan elinizi çekin, eşbaşkanlık mor çizgimizdir" diyen kadınlar, mezarlıklara yönelik saldırılara da tepki gösterdi. Dersim Katliamı'nda yaşamını yitirenleri de anan kadınlar, AKP-MHP ittifakına karşı "mücadeleyi yükseltme" çağrısı yaptı.

HDP Van Kadın Meclisi ve TJA bileşenleri, Kars Belediyesi'ne yönelik saldırılara tepki için açıklama yaptı. HDP il binasının bahçesinde yapılan açıklamaya kadınlar, maske takarak ve fiziki mesafeye dikkat ederek katıldı. Kadınlar adına açıklama yapan HDP Van Kadın Meclisi Üyesi ve görevden alınarak yerine kayyım atanan Muradiye Belediyesi Eşbaşkanı Leyla Balkan Dersim Katliamı ve Ermeni Soykırımı’nı hatırlatılarak, devletin hakikat ile yüzleşme temelinde katledilenlerin ailelerinden ve Dersim halkından özür dilemesi gerektiğini ifade etti. Balkan, "Bu coğrafyada her şeyden çok ihtiyaç duyduğumuz toplumsal barış ve demokratik Türkiye bu tarihsel yüzleşmeler ile inşa edilecek" dedi. 

AKP iktidarının 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden bu yana HDP’li belediyelere dönük yoğunlaştırılmış ve sistematik olarak bir faşizm politikası yürüttüğünü söyleyen Balkan, koronavirüs salgını sürecinde dahi kayyım atanan belediyeleri hatırlattı. 

Savaş ve çözümsüzlük politikalarında ısrarcı olan AKP’nin, bir taraftan da kadın düşmanlığı üzerinden, örtülü af yasasıyla kadın ve çocuklara yönelik suç işleyenleri serbest bıraktığını dile getiren Balkan,  kayyımlar eliyle kapatılan kadın kurumlarını anımsattı. 

Kars Belediyesi'ne yönelik saldırılarla hedeflenenin eşbaşkanlık sistemi olduğuna dikkati çeken Balkan, “Eşbaşkanlık uygulamamız, haklılığını ve meşruluğunu toplumsal yaşamdan, uluslararası sözleşmelerden, anayasadan ve partimizin program ile tüzüğünden almaktadır. Eşbaşkanlık sistemimiz suç değil olamaz, toplumun yarısı olan kadınların yönetimde eşit söz sahibi olduğu, kadın taleplerinin toplumsallaştırıldığı kadın bakış açısıyla hizmet üreten, ekolojik, kolektif, tekçiliğin değil; ortak aklın ön planda olduğu yerel yönetimler modeli olarak dünyada tek örnektir” dedi. 

DİYARBAKIR 

Özgür Kadın Hareketi (TJA), Kars Belediyesi’ne yönelik saldırılara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır il binasında düzenlenen basın toplantısına, HDP Diyarbakır milletvekilleri Semra Güzel, Remziye Tosun, Dersim Dağ’ın yanı sıra TJA aktivistleri katıldı. Basın toplantısına katılanlar maske takarak fiziki mesafe kuralına uydu.

Toplantıda konuşan TJA aktivisti Hatun Yıldız, AKP-MHP ittifakın Kürt ve kadın düşmanlığını daha da derinleştirdiğini, kayyumlardan büyük bir mücadele sonucu geri alınan belediyelere kayyumlar atandığını, Kürt kadınlarının tüm dünyaya kazandırdığı eşbaşkanlık sisteminin kriminalize edildiğini belirtti.

Yıldız, Koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen, 40 yılı aşkın süre yaşanan savaşta hayatını kaybedenlerin mezarlarının tahrip edildiğini ve “sınır ötesi operasyon” adı altında siviller katledildiğini ifade etti.

31 Mart seçimleri ile halkın kayyımlardan geri aldığı belediyelerden şimdiye kadar 36’sına kayım atandığını ve 8 belediye de özellikle salgın dönemi sürecinde gasp edildiğini hatırlatan Yıldız, “Faşist ittifak, aynı ahlaksız yönteme bugünlerde bir kez daha başvurmuştur. HDP’nin kazanmış olduğu; Kürd’üyle, Türk’üyle, Azeri’siyle, Terekeme’siyle adeta bir halklar bahçesi olan Kars kentinin seçilmiş belediye eşbaşkanları Şevin Alaca ve Ayhan Bilgen, AKP-MHP kirli ittifakının sistematik saldırısıyla karşı karşıyadır. Bu saldırının yandaş medyada aynı haber içerikleri ve manşetlerle verilmesi bir gazetecilik örneği değil aksine bir algı operasyonunun devreye konmuş halidir” diye belirtti.

Özellikle HDP’nin hijyen ürünlerinin ücretsiz dağıtımı, kadınlarla ve halkla yürüttüğü kardeş aile dayanışma kampanyalarının hedef alındığını dile getiren Yıldız, “İktidarın kabullenemediği ve adeta düşmanlık beslediği bu dayanışma hali Kars Belediyesi’nin de uygulamalarında tüm Kars halkları için sürdürülmekte. Kars Belediye Eşbaşkanlığının halk sağlığını korumaya yönelik aralıksız biçimde sürdürdüğü dezanfekte işlemleri, ihtiyaç sahibi ailelere dağıtmış olduğu hijyen malzemeleri, salgına karşı çok dilli afiş çalışmaları ile yine belediyeye ait daha önce ekilmeyen tarım arazilerinin ekilmesi ve çiftçilere tohum desteği sağlanması halk düşmanı AKP-MHP kirli ittifakını rahatsız etmiştir” dedi.

Yıldız, TJA’lı kadınlar olarak, kadın kazanımları için sonuna kadar mücadele edeceklerini belirterek, “AKP-MHP faşist ittifakının kadın düşmanı, halk düşmanı politikalarına karşı mücadeleyi daha da büyüteceğimizin sözünü veriyoruz” ifadesinde bulundu.

İSTANBUL

HDP’li Kars Belediyesi’ni hedef alan fiziki saldırılara ve yayınlara İstanbul’da da tepki gösterildi. Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Kadın Meclisleri üyeleri yaptıkları açıklama ile bu saldırılara tepkilerini gösterip, belediyenin eşbaşkanları Ayhan Bilgen ve Şevin Alaca’ya destek verdi.

HDP İl Örgütü binasında düzenlenen basın toplantısına partinin İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm de katıldı. "Kadın kazanımlarımızdan elinizi çekin, eşbaşkanlık mor çizgimizdir" pankartının asıldığı salonda açıklamayı HDP İl Eşbaşkanı Elif Bulut okudu. Bulut, Kars Belediyesi’ne karşı saldırıların kırmızıçizgileri olan eşbaşkanlık sistemine yönelik olduğunu belirterek, bu saldırılara izin vermeyeceklerini vurguladı.

Bulut, açıklamasının ardından yıldönümü olan Dersim Katliamı üzerinde de durdu. Katliam politikalarının halen sürdürüldüğünü söyleyen Bulut, ancak buna karşı halkın direnişinin de devam ettiğini ifade etti.

ŞIRNAK 

Şırnak'ın Cizre ilçesinde de, HDP'li Kars Belediyesi'nin hedef gösterilmesine tepki açıklaması yapıldı. HDP Cizre İlçe Örgütü binasında, TJA öncülüğünde yapılan açıklamaya HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Silopi Belediyesi Eşbaşkanı Adalet Fidan, yerine kayyım atanan İdil Belediyesi Eşbaşkanı Songül Erden ilçe çok sayıda partili katıldı. HDP Şırnak il yöneticilerinden Zozan Aksu, birçok kentte yapılan açıklamalarda okunan ortak metni okudu. Aksu, açıklamasında üzerinden 83 yıl geçen Dersim Katliamı'nın yıldönümü nedeniyle yaşamını yitirenleri de andı.

İZMİR 

HDP İzmir İl Kadın Meclisi, Kars Belediyesi'ne dönük saldırılara ilişkin açıklama yaptı. İl binası önünde yapılmak istenen açıklamaya polis izin vermedi. İl binasında yapılan açıklamaya il Eş başkanı Bedriye Tekgür, Parti Meclis üyeleri Berna Çelik ve Hazal Karabay yani sıra il ve ilçe yönetimindeki kadınlar katıldı. Fiziki mesafeye dikkat edilen açıklamayı, kadınlar adına HDP Kadın Meclis Sözcüsü Serap Küçük okudu. Açıklama okunduktan sonra kadınlar “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir” sloganı atarak zılgıt çekti. 

MUĞLA

HDP Muğla İl Örgütü, Kars Belediyesi’nin hedef gösterilmesine tepki göstermek amacıyla Parti il binası önünde basın açıklaması düzenledi. “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir” pankartının açıldığı açıklamayı HDP Muğla İl yöneticisi Sebahat Fırat okudu. Açıklamaya HDP Muğla il Eşbaşkanı Fulya Erdoğan, Ula, Ortaca, Menteşe ve Borum ilçe Eşbaşkanları, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Muğla İl meclisi temsileri ve HDP Genclik meclisi katıldı.

AKP iktidarı 31 Mart yerel seçimlerinden bu yana HDP belediyelerine dönük sistematik bir şekilde saldırıların devam ettiğine dikkat çeken Fırat, en son Kars Belediyesinin havuz medyası tarafından algı operasyonlarıyla  saldırıya uğradığını kaydetti.

AYDIN

HDP Aydın İl Örgütü’nün konuya ilişkin açıklamasını İl Eşbaşkanı Ayşenur Vaizoğlu okudu. Parti Meclis Üyesi Ayfer Dermiel ve parti yöneticileri katıldı.

ADANA 

HDP Adana Kadın Meclisi ve Özgür Kadın Hareketi (TJA), Kars Belediyesi'ne dönük saldırılara ilişkin parti binasında basın açıklaması yaptı. "Kars biziz, eşbaşkanlık mor çizgimizdir" pankartının açıldığı açıklamada, Kürtçe ve Türkçe ortak basın metni okundu. Metnin Kürtçesini Berivan Gökalp, Türkçesini de HDP Adana Kadın Meclisi Sözcüsü Saniye Seçkin okudu. Açıklamada ayrıca Dersim katliamında yaşamını yitirenler anıldı. 

MERSİN

HDP Mersin Kadın Meclisi ve TJA, Kars Belediyesi'ne dönük saldırılara ilişkin il binasında bir basın açıklaması yaptı. “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir, Kars irademizdir” pankartının açıldığı açıklamada basın metnini

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Mersin İl Eşsözcüsü Zahide Yavuz okudu. Açıklamada, Dersim Katliamı'nda yaşamını yitirenlerde anıldı.

HATAY

HDP Hatay Kadın Meclisi de HDP Hatay il binasında yaptıkları basın açıklamasıyla yoğun saldırılar altında olan Kars Belediyesi'ne destek verdi. "Eşbaşbanlık mor çizgimizdir" pankartının açıldığı açıklamada, basın metnini HDP Hatay İl Eşbaşkanı Aysel Eşiyok okudu.

ANTALYA

HDP Antalya Kadın Meclisi de il binasında yaptıkları açıklamayla Kars Belediyesi'ne dönük saldırılara tepki gösterdi. "Eşbaşkanlık mor çizgimizdir" dövizinin açıldığı açıklamada ortak basın metnini Tülin Üçdal okudu.