Van'ın Başkale ilçesinin İran sınırında 18 Ocak'ta yaşanan çığ felaketi sonrası kaybolan birçok kolberden (sınır hattında yük taşımacılığı yapan kişiler) halen haber alınamıyor. Mezopotamya Ajansı'ndan Mazlum Engindeniz'in haberine göre, çığ Esenyamaç (Xaşkan) Mahallesi'ne bağlı ve sınıra çok yakın bir noktada bulunan Sualtı (Dirîşkê) mezrasının kırsalında yaşandı. 9 kolber çığ altında kaldı ve bunlardan 4'ü kurtulmayı başardı. Çığ altında kaldıkları belirtilen Molai Hudai, Fırat Hudai, Bilen Ehmedi, Yaver Eslani ve Metin Eslani isimli kolberlerden ise halen haber alınamıyor.  

Olayın duyulması üzerine kolberlerin yakınları bölgeye gitmek istedi ancak yoğun tipi ve kar yağışı bu duruma engel oldu. Yine, hem İran hem de Türkiye tarafından gelen arama kurtarma ekipleri de kötü hava koşullarından kaynaklı bölgeye gidemedi.   

VALİLİK: ÇIĞA RASTLANMADI

Valilik olay sonrası yaptığı açıklamada, İran askeri sınır birliğince yapılan ihbarı üzerine Esenyamaç Mahallesi Sualtı Mezrası’nın sınır bölgesine AFAD ve UMKE ekiplerinin bölgeye sevk edildiğini, ancak söz konusu bölgede yapılan arama-tarama faaliyetlerinde çığ olayına rastlanmadığı belirtildi. 

KOLBERLERİN YAKINLARI: ATEŞ AÇILDI

Olaya ilişkin Ajans'a konuşan çığ felaketinde kaybolan kolberlerden Molai Hudai ve Fırat Huadi’nin akrabası Şehap Hudai, valiliğin açıklamasının doğru olmadığını belirtti. Bölgedeki hava koşullarına dikkati çeken Hudai, İran köylerinden bölgeye gitmek isteyenlere Türkiye tarafından ateş açıldığını iddia etti. Hudai, "Köyümüzden sınıra birçok kişi kaybolanları bulmak için yola çıktı. Geç saatlere kadar orada arama yaptılar. Bölgede bulunan akrabalarımız arama yaptıkları sırada Türk askerleri tarafından ateş açıldı ve bölgede bulunan herkes korkudan kaçarak köye geri geldi” diye konuştu. 

'YARDIM' ÇAĞRISI  

Esenyamaç Muhtarı Ayhan Korkmaz ile de görüştüklerini aktaran Hudai, muhtarın ekiplerin bölgeye geldiğini ancak akşam olduğu için arama tarama faaliyetlerine ara verdiğini söylediğini ifade etti. Hudai, "Halen çaresizce bekliyoruz. Sınırda gümrük kapısından geçecektik, korona testi istediler. Testi verdikten sonra oraya gidip aramaya katılacağız” dedi. Hudai, yakınlarının bulunması için şu çağrıda bulundu: "Yardım edin, cenazelerimize ulaşalım" çağrısı yaptı.  

MUHTAR: 5 KİŞİ KAR ALTINDA

Olaya ilişkin görüştüğümüz Esenyamaç köy Muhtarı Ayhan Korkmaz ise, "Bölgede sis kaybolduğu zaman çığın meydana geldiği bölgeyi görebiliyoruz" dedi. Kendilerine 5 kişinin kayıp olduğu ve 2 gecedir kar altında olduğu bilgisinin geldiğini dile getiren Korkmaz, kötü hava koşullarından kaynaklı bölgeye gidilemediğini belirtti. Korkmaz, bugün havanın daha iyi olduğunu aramaların tekrardan başlatılabileceğini söyledi. 

Kolberlere ulaşılması için çaba gösteren yurttaşlardan biri ise, çığa yakın bir bölgede, "Yakınlarımızı kurtarın" çağrısı yaptı.  

MA / Mazlum Engindeniz