Van Gölü Havzası'nda yaşamını sürdüren inci kefali balıklarının üremek için tatlı sulara göç ettiği dönemde, yumurtalarını bıraktığı Akköprü Deresi kirlilikten geçilmiyor. Kent merkezinden geçen derenin birçok noktası çöp yığınlarıyla dolu. Çöplerden kaynaklı çevreye kötü kokular yayılmasına rağmen yurttaşlar belediyenin temizlik yapmamasından şikayetçi.

ÇEVRE ZARAR GÖRÜYOR

Dere çevresinde yaşayan Nurullah Patır, derenin hastalıklara davetiye çıkardığını, özellikle bahar aylarında ve havanın sıcak olduğu günlerde kötü kokudan geçilmediğini dile getirdi. Ölen ya da öldürülen cansız hayvanların yanı sıra birçok kişinin çöplerini dereye attığını belirten Patır, bu yüzden sadece derenin değil, aslında bütün çevrenin zarar gördüğünü belirtti. Patır, derenin bu halde olmasına rağmen belediyenin hiçbir temizleme çalışması yapmamasına da tepki göstererek, "Burada herkes zarar görüyor. Herkes görevini yapsın. Yetkililerin bunun takibini ve temizliğini yapması gerekiyor. Buranın üstünü kapatılmasını istiyorduk ama açık bıraktılar. Bari temizleyin" diye konuştu.  

BELEDİYE KULAK ASMADI

Deredeki kirliliğin her geçen gün arttığına dikkat çeken yurttaşlardan Feyzullah Kaya da tüm uyarılara rağmen halen dereye çöp atılmaya devam edilmesinden yakındı. "Kirlilik biz insanların suçu" diyen Kaya, belediyeye de şu sözlerle tepki gösterdi: “Yetkililer de çalışmıyor. Çoğu sefer bildirmemize rağmen buraya gelen olmadı. Yine kanalın üstünü kapatmalarını söyledik ama kabul etmediler. Çoğu zaman suyun azalmasıyla ve güneşin vurmasıyla balçık kokusu etrafa saçılıyor. Bu durum çok rahatsız ediyor. Buranın temizlenmesini istiyoruz. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında çok sıkıntı yaşıyoruz.” 

BALIKLAR İÇİN TEHLİKELİ 

Özellikle sıcak havalarda yayılan kötü kokudan kaynaklı dereye yaklaşılamadığını söyleyen Nuh Dinçer, kirliliğin en çok balıklara zarar verdiğini söyledi. Dinçer, "Burası balıkların yumurtlama döneminde göç yolu olarak kullandığı yer. Bu balık popülasyonu için çok tehlikeli. Bu durum hem insanlar hem de balıklar için tehlike arz ediyor. Bazı yerlerde kırık yerler var, çocuklar buralardan kanala giriyor. Belediye buna bir çare bulmak zorunda. Belediye yetkililerin gerekli kontrolleri yapması gerekiyor" dedi. 

YETKİLİLERE SESLENDİ

Yurttaşlardan Burah Yaşar ise ancak iki yılda bir temizlendiğini dile getirdiği dere için belediyeye yetkililerine "Bu kanal Düzyola kadar devam ediyor. Belediye burayı her ayda temizlemeli. Kimse kulak asmıyor. Buranın suyu çok kirli. Buraya giren çocuk sağlam çıkmaz. O yüzden temizliğin yapılması lazım” diyerek seslendi.

MA / Barış Dönmez