Van Gölü’nde yaşayan endemik tür olan inci kefali balığı, üremek için akarsularda akıntının tersine yaptığı göç başladı.

Van Gölü'nün sodalı suyunda yaşayan inci kefali balığı, üremek için akıntının tersine yüzerek büyük bir mücadele vermektedir. Önüne çıkan engelleri geçmek için uçarcasına zıplayan inci kefali balığının bu göç yolculuğuna tanık olmak isteyen yerli ve yabancı turistler, izlemek için Muradiye ilçesinde bulunan Balık Bendi bölgesine adeta akın etmektedirler.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında uygulanan av yasağı süresince neslin tükenmemesi için vatandaşların mutlaka avlanma yasağına riayet etmelerini istedi. Prof. Dr. Sarı, “İnci kefali, dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan endemik bir balık türüdür. Yaşamını Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı sularında geçiriyor. Ancak gölün suyu üremeye müsait olmadığından ilkbahar aylarında büyük sürüler halinde akarsulara göç ediyor. Muradiye’deki bu Balık Bendi bölgesi, inci kefali göçünün en iyi izlendiği noktalardan bir tanesi. Sürüler halinde akarsuyu geçmeye çalışan inci kefali, önüne çıkan engelleri atlayarak, zıplayarak, hatta bazen uçarak aşmaya çalışıyor. Bu yüzden tam kelimenin karşılığı olarak hak ettiği bir şekilde ‘uçan balık’ unvanını alan, belki de dünyada nadir balıklardan bir tanesidir” şeklinde konuştu.