İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, derneklerinin Diyarbakır Şubesi’ne yapılan baskın ve Yönetim Kurulu Üyesi Ferhat Berkpınar’ın gözaltına alınmasını protesto etmek amacıyla açıklama yaptı. Şube binası önünde yapılan açıklamaya, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Van Barosu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu, Star Kadın Derneği ve Van-Hakkari Tabip Odası temsilcileri katıldı.

‘SOYLU HEDEF GÖSTERDİ

İHD Van Şubesi Başkanı Mehmet Karataş, insan hakları savunucularının toplumun vicdanı olduğunu ve bundan kaynaklı da suçlulaştırılamayacağına vurgu yaptı. Derneklerinin Diyarbakır Şubesi’nde yöneticilerine haber verilmeden baskın yapılarak armaların gerçekleştirildiğini belirten Karataş, “Dernek faaliyetlerimiz suçlulaştırılmaya çalışılmıştır. Geçmişte İHD yöneticilerine dönük gerçekleştirilen gözaltı, tutuklama ve baskıların, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun mecliste yaptığı bir konuşmada derneklerinin hedef göstermesi sonucu yapıldı” dedi. 

‘TARİH BUNA TANIKTIR’

Eşbaşkanları Öztürk Türkdoğan ve Eren Keskin’in bir gece yarısı gözaltına alındığını anımsatan Karataş, Keskin’e yüzyıla varan cezalar verildiğini söyledi. Diyarbakır’daki derneklerine yapılan baskınla insan hakları savunucularının sistematik bir sindirme ve kriminalize edilme operasyonuyla karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Karataş, “Özelde İHD genelde hak savunucuları asla hak mücadelesinden geri durmayacaklardır. Tarih buna tanıktır” dedi.

‘BERKPINAR SERBEST BIRAKILSIN’

İnsan hakları savunucuları toplumun vicdanı ve sesi olduğuna vurgu yapan Karataş, “Devleti ve iktidarı insan hakları savunucularına karşı yükümlülüklerini yerine getirmeye davet ediyor, gözaltına alınan arkadaşımız Ferhat Berkpınar’ın derhal serbest bırakılmasını ve her türlü hukuki hakkının korunmasını talep ediyoruz” çağrısında bulundu.