VAN - HDP Van İl Örgütünün, “Örgütlü mücadeleyle yeni yaşam” şiarıyla gerçekleştirdikleri konferansta konuşan HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, “Örgütlülüğümüzü daha da büyüterek halkımızla iç içe hem Kürtler üzerinde hem de diğer halklar üzerinde yürütülen faşizmi bitirinceye kadar mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, “Örgütlü mücadeleyle yeni yaşam” şiarıyla Erenoğlu Düğün Salonu’nda konferans düzenledi. Siyasi durum, mücadele hattı, örgütlülük durumunun ve önümüzde ki dönemde neler yapılması gerekenlerin tartışıldığı konferansa, HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, HDP il ve ilçe örgütleri, HDP bileşeni kurumlar katıldı. Konferansta konuşan HDP Milletvekili Muazzez Orhan, 2015 yılında yaşanan sokağa çıkma yasakları döneminde yaşamını yitirenleri hatırlatarak ülkede Kürtlere yönelik devam eden baskı ve katliamlar üzerinde değerlendirmelerde bulundu. 

‘Kürt halkı 9 yıldır İŞİD’le mücadele ediyor’ 

Demokrasi barış ve özgürlük mücadelesinde hayatlarını kaybedenlerin anısına ve mücadelelerine sahip çıkacaklarını belirten Muazzez, zorlu bir dönemden geçtiklerini ifade ederek, “Demokrasi için mücadele eden Kürt halkı yaşamın her alanında mücadelesini sürdürüyor. Rojava'da 9 yıldır birlikte bir yaşam kuran halklar şuanda sistemler tarafından hedef alınarak kovulmaya çalışılıyor. Kadınları katleden, tecavüz eden ve pazarlar da satan İŞİD barbar çetelerini destekleyen bir İktidarla karşı karşıyayız. AKP-MHP faşist bloğu hem içerde hem de dışarıda Kürt halkına yönelik, yüzyıllardır bitmeyen düşmanlığını, kinini hala kusmaya devam etmekte.  Kürt halkı Rojava da barbar İŞİD çetelerine karşı mücadele ederek tüm dünyaya insanlık dersi vermiştir. Bu nedenle dünyanın her yerinde yok sayılan Kürt’ler tanınmayan Kürtler, dünyaya damgasını vurmuştur” dedi.

Daha önceki süreçlerde Kobani’ye yapılan saldırıların bugün Efrin ve Rojava üzerinden devam ettiğini söyleyen Muazzez, Bu savaşların sadece kan ve gözyaşı getirdiğini aktararak, “Saldırılar karşısında Kürt halkı hiçbir zaman boyun eğmedi, İtaat etmedi. İnsanlık onuru için, onurlu bir yaşam için halkların birlikteliği için mücadelesini sürdürüyor” diye belirtti.

‘Halkımız ölmedi içimizde yaşıyor’

2015-2016 yıllarında sokağa çıkma yasakları dönemini hatırlatan Orhan, “16 Ağustos 2015’te  11 il ve 49 ilçe ablukaya alınarak insanlarımız katledildi. Dünyanın gözü önünde bir katliam yaşandı. O günden bugüne bu katliamlar karşısında açılan davalar soruşturmalar, hala sonuçlanmış değil ve hatta vesayet altında olan yargı, bu katliamların bu vahşetin üstünü örtmeye çalışmaktadır. Sadece Cizre’de 292 ye yakın kadın ve çocuk katledildi. Biz hala bedeni buzdolabında bozulmasın diye saklanan Cemileleri unutmuyoruz. 7 gün cenazesi sokaklarda bırakılan dini vecibeleri yerine getirilmeye izin verilmeyen, defnedilmesine izin verilmeyen bir düşmanla karşı karşıyayız ve bizler bu acıları unutmadık hala yüreğimizde yaşıyor. Seve, Fatma,Pakize, Aziz Yural’ı unutmadık. Onların mücadelesini yaşatacağımızın sözünü veriyoruz” dedi.

‘Faşist devlet zihniyeti her şekilde üzerimize gelmekte’

PKK Lideri Abdullah Öcalan Üzerindeki tecridi hatırlatan Muazzez,  tecride karşı yapılan açlık grevleri ve ölüm oruçlarının halkın hafızalarında yer aldığını belirtti. Muazzez, “Bir halkı öndersiz bırakırsanız bir halkı rehbersiz bırakırsanız, yok ederseniz, hükmederseniz istediğiniz gibi yönetirsiniz. Yüzyıllardır bu topraklarda Kürt halkına yapılan buydu, kardeş denildi düşmanlık yaptılar, katledildiler ve yok sayıldılar. Bu politikaların tümü demokrasiden, barıştan, özgürlüklerden ve onurlu bir yaşamdan yana olan Kürt halkına reva görülen bir politikanın sonucudur. Bu ülkede birçok şeyi değiştireceğimizi biliyoruz ve bunu gören AKP iktidarı faşist devlet zihniyeti, her şekilde üzerimize gelmekte, örgütlüğümüze engel olmaya çalışmakta ve siyasetçilerimizi tutuklamakta. Partimizi terörize ederek siyaset çalışmalarımızın önünü kesmeye çalışmaktadır” diye konuştu.

‘AKP’ye boyun eğmedik’

Partilerine yönelik baskıları dile getiren Muazzez, "Yıllarca AKP bize şunu söyledi ‘ gelin siyaset yapın’ ancak Kürt’ler 100 yıldır siyaset yapmaya çalışıyor. Ancak her seferinde siyasetin de önü kesiliyor. Ama bizlerde hem dünyaya hem Türkiye’ye gelmiş geçmiş tüm partilere ve AKP-MHP bloğuna seçimlerde cevap olduk. Bu ilkede Kürtlerin sözü varlığı tanınmadan hiçbir şey gerçekleşmez.  Bizler bu toprakların gerçek sahipleriyiz. Bizleri yok sayamazsınız.  Bütün baskılara rağmen şunu çok iyi biliyoruz bizler katledildik, yok edildik, tutuklandık, gözaltına aklındık işkenceyi yaşadık ama itaat etmedik” diye vurguladı.

‘Mücadelemize devam edeceğiz’

Muazzez son olarak şunları dile getirdi: "Rojava devrimiyle sesimizi duyurduk.  Toplumun yarısı olan kadınların yaşamın her alanında yer almasını karar organlarında yer almasının önünü açtık. Ve Kürt kadın mücadelesi bunu başardı. Toplumun demokratikleşmesi için eşitliği ve özgürlüğü için kadın mücadelesiyle dünyada bir sistem geliştirdik. Eşbaşkanlık ve eş teslimiyeti geliştirdik. AKP tekçi erkek zihniyetinin en çok zorlayan kadın mücadelesidir bu yüzden de ilk saldırıları kadın kazanımlarınadır. Kadınları yine eve kapatan, iradesiz bırakarak toplumdan kopararak bir politika yürütmektedir. Bizler başardık yüz yıllık bu topraklarda reva görülen tüm zulümlere rağmen başardık ve başaracağız. Bu zalim sistem karşısında ileriye daha ne kadar gideceğimiz, baskılara zulme karşı yol yöntemimizi daha fazlalaştırarak bunları hayata geçirme üzerine olmalıdır. Ablukaların yıl dönümünde bize reva görülen yaşamımıza  itiraz ederek, örgütlülüğümüzü daha da büyüterek perspektiflerimiz çerçevesinde halkımızla iç içe hem Kürtler üzerinde hem de halklar üzerinde yürütülen faşizmi bitirinceye kadar mücadele etmeye devam edeceğiz."

Konferans basına kapalı bir şekilde devam etti.