Van’da astronomik faturaları ödeyemeyen 50 bin su abonesine icra takibi başlatıldı. İcra takibini işleme koyan kişilerin ise AKP içerisinde yöneticilik görevleri bulunan avukatlar olduğu öğrenildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç, kayyım yönetiminde olan Büyükşehir Belediyesine bağlı  Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (VASKİ) astronomik zamlarla gelen faturaları ödeyemeyen on binlerce yurttaşı icralık ettiğini belirterek, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “Van’da yoksulluk ve işsizlik ciddi boyutlarda olmasına rağmen icra işlemlerinde acele edilmesinin sebebi nedir?” diye sordu.

‘İCRAYA VERİLEN VATANDAŞLARIN EN TEMEL İHTİYAÇ OLAN SUYU KESİLDİ’

Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, siyasi iktidarın yarattığı ekonomik krizin etkilerinin, başta gıda fiyatları olmak üzere su, elektrik, doğal gaz gibi temel ihtiyaçlara gelen zamlarla günden güne derinleştiğini vurgulayan HDP’li Sarısaç, “Seçim bölgem Van’da da işsizlik, yoksulluk ve enflasyon ciddi boyutlara ulaşmıştır. Özellikle atanan kayyumlarla birlikte kentte yaşayan yurttaşların üstün yararı ilkesinin göz ardı edildiği görülmüştür. Çünkü insan yaşamı için vazgeçilmez olan suyun ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz sağlanmasının tartışılması gerekirken Van’da son iki yılda birçok defa astronomik oranda zam yapılmıştır. Van Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (VASKİ) tarafından yapılan zamlarla ilgili 2020 ile 2021 yıllarında verdiğimiz farklı yazılı soru önergeleri de cevaplandırılmamıştır” aktarımında bulundu.

Van’da astronomik zamlarla faturalarını ödemeyen on binlerce yurttaşın icralık olduğunu kaydeden HDP’li vekil, VASKİ’nin yaklaşık 50 bin aboneye yönelik icra takibi başlattığını ifade ederek “Bununla birlikte icra takibine takılan yurttaşların su hakkı hiçe sayılarak suyunun kesildiği de ifade edilmektedir” şeklinde devam etti.

‘İCRA İŞLEMLERİNİ AKP’DE YÖNETİCİLİK YAPAN SÖZLEŞMELİ AVUKATLAR YÜRÜTÜYOR’

“Söz konusu icra işlemlerinin ise VASKİ’nin son dönemde işe aldığı avukatlar tarafından sürdürüldüğü de basında yer almıştır. VASKİ’nin sözleşmeli olarak işe aldığı avukatların AKP içinde yer alan yöneticiler olması da ciddi bir rahatsızlık yaratmıştır” diye vurgulayan HDP’li Sarısaç, devamında “Dolayısıyla sosyal devlet olgusuyla hareket edilerek halkın lehine adımların atılması beklenirken enflasyon ve zamlarla daha da yoksullaşan halkın cezalandırılması yoluna gidilmiştir” ifadelerini kullandı.

Van Milletvekili kentteki icra takibi ve en temel ihtiyaçlardan olan su sorununa ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya şu soruları yöneltti:

“1-Van Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (VASKİ) 2016’dan önerge tarihine kadar aldığı zam kararlarının ve oranlarının yıllara göre dağılımı nedir?

2-VASKİ’nin toplam borcu ne kadardır? VASKİ’nin son 5 yıldaki toplam borcunun yıllara göre dağılımı nedir?

3-VASKİ’nin aldığı zam kararları hangi kıstaslara göre belirlenmektedir? Suya zam kararı alınması süreçleri nasıl işlemektedir?

4-VASKİ’nin 50 bin civarında abone hakkında icra takibi başlattığı doğru mudur? Önerge tarihine kadar hakkında icra takibi yapılan abone sayısı kaçtır?

5-Van’da su faturasını ödeyemediği için suyu kesilen abone sayısı kaçtır? Suyu kesilen abonelerin toplam borcu ne kadardır?

6-Van’da yoksulluk ve işsizlik ciddi boyutlarda olmasına rağmen icra işlemlerinde acele edilmesinin sebebi nedir?”

‘İŞLEMİ YAPAN AVUKATLAR SİYASİ KİMLİKLERİNE GÖRE Mİ İŞE ALINDI?

“7-VASKİ’nin icra işlemleri için görevlendirdiği avukatların siyasi kimliklerine göre alındığı doğru mudur? Avukatların alınması süreci nasıl gerçekleşmiştir?

8 -Van’da astronomik zamların geri alınması başta olmak üzere icra işlemlerinin durdurulması hususunda yurttaşların yararının gözetilmesi yönünde herhangi bir çalışma yapılacak mıdır?”