Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, son dönemlerde partilerine yönelik baskılar ve cezaevlerinde yaşanan ölümleri yaptığı açıklama ile protesto etti. HDP Edremit ilçe binası önünde yapılan açıklamaya çok sayıda kişi katılırken, “Saldırılar ve baskılar bizleri yıldıramaz” pankartı açıldı. 

Burada açıklamayı okuyan KHK’li olduğu gerekçesiyle mazbatası AKP’li adaya verilen Tuşba Belediye Eşbaşkanı Yılmaz Berki, AKP-MHP iktidarının, evrensel hukuk ilkelerini terk etmiş, yürürlükteki anayasayı ve yasaları sistematik bir şekilde ihlal eden bir yapıya dönüştüğünü söyledi. 

Tutuklama ve baskınlar 

Halkı kriminalize ederek, keyfi gözaltılar, hukuksuz tutuklamalarla, Kürtlerin HDP’yi sahiplenmeyeceğini sananların, tarihi bir yanılgı içerisinde olduğunu söyleyen Yılmaz, son günlerde Van başta olmak üzere birçok ilde yapılan gözaltı operasyonlarına tepki gösterdi. Yılmaz, “Gerek Van’da Yenimahalle’de gözaltına alınan ve tutuklanan kişiler gerekse ülke genelinde Kobanê kumpas davası kapsamında gözaltına alınan kişiler hakkında, hukukla izah edilebilecek tek bir iddia yoktur. Cizre ilçe binamıza yapılan saldırının da hukuk içerisinde bir karşılığı yoktur. Öte yandan il ve ilçe binalarımıza saldıran sistematik bir faşizm yürürlüktedir. AKP-MHP faşizminin, hukuku siyasete araç eden yaklaşımı halkı kutuplaştırmakta, keyfi yargılama süreçlerine ve saldırılara alan açmaktadır. Aslında tehdit edilen partimizin özgürlükçü, demokratik, barış siyasetidir” diye belirtti. 

Kobanê davaları

Kobanê Davası Mahkeme Başkanı Bahtiyar Çolak’ın çete üyesi olmaktan soruşturmaya uğradığını hatırlatan Yılmaz, “Her yönüyle paçavraya dönen Kobanê Kumpas Davası’nda, dünyaya rezil olan AKP-MHP iktidarı, umudunu hukuksuzluğa, zorbalığa, kayyımlara, kumpaslara ve keyfiliğe bağlamıştır. AKP’nin iktidarda kalma umudunu, sandığa gömeceğimizin sözünü, bir kere daha halkımıza veriyoruz. Bu hukuksuzluk ve haksızlık iktidarı, bir dönem daha, ülkenin başına bela olamaz. Yine önceki gün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından parti yöneticilerimiz, belediye eşbaşkanlarımız, belediye çalışanlarımız, eski parti üye ve yöneticilerimizin de aralarında bulunduğu 91 kişiye yönelik yeni bir siyasi soykırım operasyonu başlatılmıştır. Bu operasyonlar amacına ulaşmayacaktır” diye konuştu. 

‘Cezaevleri işkencehaneye dönüştü’

Cezaevlerinde yaşanan şüpheli ölümlere ilişkin değinen Yılmaz, “Cezaevlerinden her hafta siyasi tutsakların ölü bedenleri çıkmaktadır. Türkiye, hukuk ve kişi güvenliğinin olmadığı bir ülkeye dönüştürülmüştür. 12 Eylül faşizminin Esat Oktay Yıldıranlarını temsil eden siyasetin, siyasi tutsaklara işkence, saldırı ve darp iddialarının üzerini örttüğü bir süreci de yaşıyoruz. Türkiye cezaevleri, işkencehanelere dönüşmüş durumdadır. İmralı’da Sayın Abdullah Öcalan üzerinde başlatılan tecrit uygulamaları tüm Türkiye cezaevlerine ve topluma yansıtılmaktadır. Cezaevinde cenazesi çıkanların birçoğunun bedenindeki işkence ve darp izleri izah edilmemektedir. Ağır hasta tutsaklar ve siyasi tutsakların cezaevlerindeki ölümlerinin sorumlusu AKP-MHP iktidarıdır. Bizler, yaşamını yitiren her yoldaşımızın anısını ve mücadelesini yaşatacağımızın sözünü veriyoruz” dedi. 

Açıklama, alkış ve sloganlarla sonlandı.