Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM) üyesi Yunus Durdu, havuz medyası organlarından Yeni Şafak’ın 28 Temmuz’da yayınladığı “Vekilin aracında yakalanmıştı: HDP PM üyesi PKK’lı çıktı” başlıklı haberine ilişkin suç duyurusunda bulundu. Durdu’nun avukatı Ekin Yeter, gazete hakkında “Hakaret”, “İftira”, “Halkı kin ve düşmanlığa teşvik etmeye teşebbüs” ve “Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlamalarıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuru yaptı. 

Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Durdu hakkında soruşturma başlatıldığı ve bu soruşturma kapsamında tutuklandığı hatırlatılan dilekçede, “Van 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nce dava dosyası üzerinden gerçekleştirilen yargılama kapsamında müşteki ve tanık beyanlarında esasa etki edecek değişikliklerin olması ve dosyada somut delil bulunmaması gerekçesi ile müvekkil tahliye edilmiştir. Ancak tüm bu hukuki duruma rağmen Yeni Şafak Gazetesi çalışanları tarafından gerçekler çarpıtılarak basın etiği ve ahlakına aykırı bir biçimde ve müvekkilin rızası olmadan fotoğrafı kullanılarak ve müvekkil hedef gösterilerek yargılama dosyasının haberi yapılmıştır’ denildi. 

ŞANTAJ YAPILIYOR

Müvekkili Yunus Durdu üzerine ifade veren M.A. isimli yurttaşın kendisine emniyette verdirilen ifadenin gerçeği yansıtmadığı ve tehditle ifadenin imzalatıldığını mahkemede anlatmasına rağmen Yeni Şafak tarafından bir kumpas haber hazırlandığı belirtilen dilekçede, “Yeni Şafak’ın, emniyet ifadesini referans alarak müvekkili suçladığı ve hedef gösterdiği M.A.’nın 5 Ekim 2020 tarihinde mahkemeye verdiği dört sayfalık ifadeyi dikkate alan mahkeme heyeti müvekkili serbest bırakmıştır. Ancak mahkeme kararına rağmen Yeni Şafak, tehdit ve şantajla M.A.’ya emniyette imzalatılmış olan ilk ifadeler üzerinden müvekkile yönelik saldırısını aynen sürdürerek, nasıl bir gazetecilik yaptığını bir kez daha göstermektedir” denildi. 

Dilekçenin sonuç bölümünde gazete hakkında kamu davası açılması ve cezalandırılmaları talep edildi.