Van merkezli 10 Eylül 2019 tarihinde Bitlis, Hakkari, Diyarbakır ve Iğdır’da yapılan operasyonlarda aralarında Demokratik Toplum Kongresi (DTK) üyeleri ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van önceki dönem İl Eşbaşkanı ve ilçe eşbaşkanlarının bulunduğu 22 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan 22 kişiden, 17'si adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. “Örgüte üye olmak” iddiasıyla tutuklanan HDP önceki dönem Van İl Eşbaşkanı Yadişen Karabulak, çıktığı ilk mahkemede adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. 10 Şubat tarihinde serbest bırakılan Karabulak, mahkeme sonrası verilen tahliye kararına savcının itirazı üzerine bir gün sonra yeniden tutuklanarak Van T Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

İKİ DOSYASI BİRLEŞTİRİLDİ

Yarın yeniden hakim karşısına çıkacak olan, Karabulak, “Örgüt üyeliği” iddiası ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ile Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖHK) faaliyetlerinden dolayı yargılanıyor. Van 7’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Karabulak, tanık beyanları gerekçesiyle tutuklu bulunuyor. Önceki duruşmada mahkeme heyeti Yadişen’in bu dosyasının 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bulunan başka bir dosyası ile birleştirilmesine ve yargılamanın 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilmesine hükmetmişti. 

'ÇALIŞMALARIMIZ İLLEGALİZE EDİLİYOR'

Duruşma öncesi Halkların Demokratik Partisi (HDP) İpekyolu İlçe Eşbaşkanı Canan Uzunay, Karabulak'ın yargılandığı dosyasının içeriğinde suç unsuru bulunan bir durumun olmadığını söyleyerek, “Yadişen arkadaşımız aslında bir kadın olduğu için şuan cezaevinde. Birçok kadın arkadaşımız yaptıkları kadın çalışmalarından kaynaklı tutuklanıyor. Biz siyasi bir partiyiz. Parti çalışmalarımız iktidar tarafından farklı lanse edilerek illegalize ediliyor. Devlet ne yaparsa yapsın arkadaşlarımızın ve mücadelemizin yanındayız. Her siyasi partinin yaptığı çalışmaları yapıyoruz ve devlet bunun da farkında.  Özellikle HDP’li kadınlara yapılan bir durum. Aslında devlet kadınların ne kadar dirençli ve mücadeleci olduğunu biliyor. Biz kadınlardan korkuyor. Çünkü biz kadın mücadelesi ve eşbaşkanlık sistemini yürütüyoruz. Kadının mücadele etmesiyle kendi iktidarlarının gideceğini biliyor” dedi.