Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van’da, “Herkes için Adalet” kampanyası kapsamında İnanç Komisyonuyla düzenlenen toplantıda bir araya geldi.  HDP Van İl Örgütü binasında düzenlenen toplantıya, Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ve HDP Genel Merkez Halklar ve İnançlar Komisyonu üyesi Ali Yiğit ile imam ve kanaat önderleri katıldı. 

İnanç Komisyonu çalışmalarına dönük söz alan Hatimoğulları, “Din ve İnançlar HDP paradigmasının temel ele aldığı bir konudur.  HDP olarak özellikle komisyon olarak bu ülkede din ve inanç konusunda mevcut AKP’nin yürüttüğü politikaların daha fazla teşhir etmeye ihtiyacımız olduğu kanaatindeyiz. Ülkede en temel sorunlardan bir tanesi kaldı ki sadece ülkemizde değil Ortadoğu coğrafyasında İslam ülkelerindeki en temel sorunlardan birisi ne yazık ki İslamiyet’i siyasal amaçları için kullanan düzendir” sözlerini kullandı.  

'IŞİD İNSANLARI YAKTI, KADINLAR TECAVÜZ ETTİ'

Medine Sözleşmesi’ne bağlı kalınması gerekliliği üzerinde duran Hatimoğulları şöyle devam etti: “İslam ülkeleri şu anda Medine Sözleşmesi ile çelişen politikalar yürütüyor. İslami bütün değerleri kendi siyasal amaçları uğruna kullanan yönetimler olageldi bugüne kadar. Bu yönetimler içerisinde özellikle bu son 2010 yılından bu yana karşımıza çıkan İkmal çizgi, İŞİD çizgisi, El Kaide, El Nusra ve onların uzantısı olan çizgilerin özellikle Ortadoğu coğrafyasına ve Türkiye’ye verdikleri zarar ortadadır. Siyasal olarak çökertmeye çalıştıkları insanlık dünyasına dair verdikleri zarar ortadadır. En nihayetinde bugün İŞİD’e en büyük amacı Irak, İran, Şam devleti kurmak, bunu Türkiye'nin de bir kısmının içinde bulunduğu Revand bölgesinde yapmayı amaçlıyor. Bu çizgiyi Allah için verdiklerini söyledikleri mücadele de insanları diri diri yaktılar, kadınlara tecavüz ettiler, her türlü işkenceyi reva gördükleri bir dönem yaşattılar.”

'AKP İSLAMİ DEĞERLERİ KULANIYOR'

HDP’nin paradigması temelinde farklı kimlikler ve inançların bir arada özgür, eşit bir şekilde yer aldığını söyleyen Hatimoğulları, “Paradigmamızda kılık kıyafet özgürlüğü olmalı diyen bir partiyiz. Başörtüsü olan kadınlarında kamusal alanda yer almaları, kendilerini ifade etmeleri gerektiğini savunan bir partiyiz. Bu felsefeye inanan ve hayata geçiren bir partiyiz. Ülkede AKP’yi iktidarda tutan en temel neden İslami değerleri kullanarak ‘ılımlı İslam’ projesini ülkede, Ortadoğu ülkelerinde hayata geçirme projesidir. Son dönemlerde ülkede iktidarın geldiği noktada AKP Milletvekili Özlem Zengin’in, ‘Başörtüsü sorunu partimizle birlikte çözüldü’ şeklindeki söylemleri de iktidarın içinde bulunduğu çıkmazı gösteriyor. Yine İslami değerleri kullanıyor” diye konuştu. 

Tülay’ın konuşması ardından toplantı basına kapalı devam etti.