Van’da operasyona çıkan askerler tarafından 11 Eylül’de Osman Şiban ve Servet Turgut’un işkenceyle gözaltına alınıp bindirildikleri helikopterlerden atıldıkları iddalarını belgeleyen Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Cemil Uğur ve Adnan Bilen ile birlikte gazeteci Nazan Salan, Jinnews muhabiri Şehriban Abi, Yeni Yaşam Gazetesi dağıtımcısı Fehim Çetiner ve eski gazete dağıtımcısı Şükran Erdem, 6 Ekim’de polislerce yapılan ev baskınlarında gözaltına alındı. Van Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan gazetecilerin gözaltı süreleri de uzatıldı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Sözcüsü Ebru Günay, gazetecilerin kitlelere hakikati ulaştırılmalarının engellemek için gözaltına alındığını ifade etti.

Yurttaşların helikopterlerden atılmasının Türkiye tarihinin en önemli işkence olaylarından biri olduğunun altını çizen Günay, benzer uygulamaların 1970’lı yılların sonunda Arjantin’de cunta yönetimi döneminde uyguladığını hatırlattı. Sorumluların, yurttaşların helikopterden atılma olayını gizlemeye dahi ihtiyaç duymadığına dikkat çeken Günay, tarlada çalışan iki yurttaşın hem helikopterden atılmaları hem de yoğun işkenceye maruz bırakılmalarının hastane kayıtlarına yansıdığını ifade etti. 

GÖZALTILAR ALGI YARATILMAYA DÖNÜK

Yaşanan durumu hem Türkiye hem de dünya kamuoyuna MA muhabirlerinin duyurduğunu hatırlatan Günay, MA muhabirlerine dönük gözaltılar ile gerçeğin ve hakikatin üstünün kapatılmak istenildiğini söyledi. Günay, gözaltılar ile yine algı yaratılmaya çalışıldığını da ifade etti.

Günay, “İşkenceyle beraber bir algı operasyonu yaratmaya çalışıyorlar. Bunun üstünü örtmenin bir yöntemi ise tarafsız, bağımsız, objektif gazetecileri susturmaya çalışarak, gerçeklerin kitlelere ulaşılmasını engellemektir. Bunun devamı olarak bu operasyonu gerçekleştirdiler” dedi.

İŞKENCEYİ GİZLEMİYORLAR 

AKP iktidarının artık işkenceyi gizleme ihtiyacı dahi duymadığına vurgu yapan Günay, “Bölgedeki hukuksuzluğu, işkenceyi, kötü muameleyi ve ırkçılığı manipüle ederek kendi havuz medyasıyla topluma ulaştırmaya çalışıyorlar. İktidar, kontrol altına alamadığı medyayı ise bu şekilde baskıyla yıldıracağını düşünüyor” diye konuştu.

KENDİSİNDEN OLMAYANI DÜŞMAN GÖRÜYOR

İktidarın kendisinden olmayan herkesi düşman görerek saldırdığını dile getiren Günay, “Yargıya bu kadar açık ve aleni bir şekilde müdahale eden, kendi çıkarlarıyla uyuşmayan kararlar verenlere karşı düşmanca tavır sergileyen bir iktidar gerçeği var” değerlendirmesinde bulundu. AKP-MHP bloğunu “faşist blok” olarak tanımlayan Günay, bu bloğa karşı demokrasi cephesi oluşturulup, mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. 

MA/ Mehmet Şah Oruç