Federe Kürdistan Bölgesi'nde Zînî Wertê bölgesine KDP'nin güçlerini konumlandırmasıyla başlayan gerginlik devam ediyor. Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Irak'ın başkenti Bağdat'a yaptığı ziyaretin ardından Federe Kürdistan Bölgesi'nde yürüttüğü temaslarda Şengal'e yönelik saldırılar bir kez daha gündeme geldi. KDP'nin tutumuna ilişkin tepkiler devam ederken Kürt ulusal birliğinin önemi bir kez daha ortaya çıktı. 

Ulusal birliğin Kürtler için olmazsa olmaz olduğuna işaret eden İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkan Yardımcısı Menice Rümeysa Gülmez,  Kürtlerin birleşmemesi için yaşadıkları 4 ülkenin elinden geleni yaptığını söyledi. Kürtlerin kendi siyasal, ekonomik varlıklarını dünyaya duyurmaları için birleşmeleri gerektiğini vurgulayan Gülmez, “Ulusal birlik aslında bir bilincin oluşmasıdır. 4 parçada bulunan Kürtlerin, bilincinin, kültürünün oluşması konusunda bir çalışmayı yürütmesi gerekiyor” dedi. 

‘ACILARIMIZDA BİRLEŞİYORUZ’

Kürtlerin parçalanmışlıklarından kaynaklı bulundukları ülkelerde asimilasyon ile karşı karşıya kaldıklarını hatırlatan Gülmez, bunu kabul etmeyenlerin ise sürgün, katliam gibi uygulamalardan geçtiğini vurguladı. Bütün baskılara, katliamlara rağmen, Kürtlerin halk mücadelesini devam ettirdiğini ifade eden Gülmez, “Belki bugün siyasi çatışmalardan kaynaklı farklı gruplara ayrılmış olsalar da Rojava süreci Kürtlerin acılarında birleşebildiğini gösterdi. Kürtlerin acısında birleştiği noktada, 5 parmağın hangisini keserseniz kesin acısını diğer parmaklar hissedecektir. Söz konusu olan kardeşin zor durumda iken bireysel ve partisel çıkarlarını bir kenara bırakarak birleşebilmemizdir" diye konuştu. 

'HALKTA KIRILMA YAŞANIYOR' 

Bu siyasi ayrışmanın halkta çok büyük bir kırılmaya neden olduğunu ama hiçbir zaman da bu bilincini yitirmediğini söyleyen Gülmez, şunları söyledi: “Dönemsel olarak kırılma yaşasak bile ‘ben var olmak zorundayım, bütün milletler içerisinde ben de bir milletim ve herkese sunulan haklar bana da sunulmuştur’ bilinci halkta var. Siyasal bazı ayrışmalar olabilir ama Kürtlüğümüz bizim kaderimizdir. Düşüncemiz ne olursa olsun biz Kürtlükte bir araya gelebiliriz.” 

‘BİRLİK SAĞLANIRSA ÖZGÜRLÜK GELECEK’

Ulusal birliğini sağlayan Kürt halkının özgürleşeceğine işaret eden Gülmez, kendini yöneten Kürtlerin eğitim olarak da kendi dilini, kültürünü yaşatabileceğini belirtti. Kürtlerin şu anda en çok ekonomik bağımsızlığını elde etmeye ihtiyacı olduğunu dile getiren Gülmez, ekonomik bağımsızlığın beraberinde diğer kurumları da getireceğini söyledi. Gülmez, diğer sorunun birleşik bir Kürt askeri gücü olmaması olduğunu vurguladı. 

Kürt ulusal birliğinin oluşması için 4 parçadaki Kürtlerin aralarındaki anlaşmazlıklarının son bulması gerektiğine değinen Gülmez, Kürt partilerinin yaşanan bir olumsuzluk karşısında çok çabuk ayrışabildiğini ancak kardeşlik bilincinin oluşmasıyla bu durumun ortadan kalkabileceğini ifade etti. 

HALK ÇATIŞMA İSTEMİYOR

Kürt güçleri arasında olası çatışma riskine karşı akil insanların devreye girmesi gerektiğini söyleyen Gülmez, sözlerini şöyle tamamladı: “Bunu zaten Kürt halkı da kabul etmiyor. Halkın talep ettiği bu değildir. Son zamanlarda oluşan gerilimi halk kabul etmedi ve gerilim bir yerden sonra sustu. Çünkü bütün parçalardaki milletimiz bu çarpışmanın kabul edilemez olduğunu gösterdi. Siyasi mücadeleler bazen menfaate dönüşebiliyor. Ama ben halkımızın, artık buna tahammül etmeyeceğini ve halkın bu şekilde davrananlara gereken cevabı verebileceğini düşünüyorum. Kürtlerin bu bilinçle ulusal birliğini sağlaması gerekiyor.”(Van/MA)