Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kayıtlarına göre 2018 yılında 2, 2019'da 3, 2020'de ise 27 yeni siyasi parti kuruldu. Ülkedeki toplam siyasi parti sayısı 107’ye yükselirken, 3 Mayıs 2018'den bu yana İçişleri Bakanlığı'na kuruluş dilekçesi veren İnsan ve Özgürlük Partisi'ne (PİA) "alındı" belgesi verilmiyor. PİA yöneticiler, birçok kez evraklarını gönderdikleri bakanlıkta "muhatap" dahi bulamıyor.  

PİA Genel Başkan Yardımcısı Menice Gülmez, partilerine yönelik tutumu değerlendirdi. 

'VARLIĞIMIZ RAHATSIZ EDİYOR'

İktidar partisinin özellikle Kürt oylarının kendisi dışındaki partilere gitmesinden rahatsız olduğunu kaydeden Gülmez, son yıllarda onlarca partinin kuruluşuna engel çıkarılmadığına dikkati çekti. Hüda Partisi başta olmak üzere iktidar çizgisindeki oyların azalma ihtimali korkusuyla kendilerine engel çıkarıldığını belirten Gülmez, "Varlığımız sistemin partilerini rahatsız ediyor. AKP, 2018 yılında bu yana yaptığımız başvurulara engel çıkararak, resmi çalışmalarımızı yürütmek için gerekli olan evraklara onay vermiyor" dedi.  

Partilerini "demokrat-dindar" bir parti olarak nitelendiren Gülmez, ayrıca Kürt halkının değer ve maneviyatını önceleyen bir konumda olduklarını ifade etti. Gülmez, "İlk kuruluşumuzda, genel seçimlerde Selahattin Demirtaş’ı desteklediğimizi belirttik. Daha sonrasında 2019 yerel seçimlerinde HDP’yle ittifak yaptık. Bize karşı uygulanan ambargo aslında Kürt, demokrat, dindar ve bu çizgiye yakın olma oluşumundan kaynaklanan bir durumdur” şeklinde konuştu. 

'ÜLKE TALİMATLARLA YÖNETİLİYOR'  

Mevcut sistemin herhangi bir yanlışına göz yummadıklarını ve karşı çıktıklarını dile getiren Gülmez, ülkenin yasalar yerine talimatlarla yöneltildiğini söyledi. Gülmez, "Sadece talimatlar doğrultusunda bizlere belgeler veriliyor. İçişleri Bakanlığı tamamen Anayasayı hakimiyeti altına almış durumda. Bizden sonra kurulan partilerden birçoğu Kürt meselesi üzerine kuruldu. Ama maalesef bunlar iktidar yanlısı, kayyımı destekleyen ve iktidara destek amaçlı kurulan partilerdir” ifadelerini kullandı. 

Hukuk ve adaletten yana olan tüm kesimleri partilerine sahip çıkması ve destek vermesinin isteyen Gülmez, "Parti kurmak Anayasal bir haktır. Bu hakkı kullanarak halkımızın değerlerini siyasi alanda sahip çıkmak istiyoruz. Bu nedenle herkesin desteğinin bekliyoruz" diye seslendi. (Van/MA)

İLGİLİ HABERLER