Tevgera Jinên Azad (TJA) Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan'a yönelik “örgüt yöneticisi olmak” ve “örgüt üyeliği” iddialarıyla açılan davanın 23’üncü duruşması Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme heyeti, Ayşe’ye 30 yıl hapis cezası verdi. Konuya ilişkin TJA, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Kadın Meclisi, HDP İpekyolu ilçe binasın önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya, HDP il ve ilçe Eşbaşkanları ve Kadın Meclisi üyeleri, TJA aktivistleri, Star Kadın Derneği üyeleri ve birçok kadın katıldı. Açıklamayı kadınlar adına, HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan okudu. Açıklamamada “Kadın, Yaşam, Özgürlük- jin Jiyan Azadî’ pankartı açıldı.

‘Büyüyen bir mücadele geleneği ve kazanımların sahibiyiz’

TJA’nın bin yıllardır süren kadın mücadelesini miras edindiğini söyleyen Muazzez Orhan, “TJA, kadın özgürlük mücadelesinin öncülüğünü büyük bir gururla yapmaktadır. Yıllardır her türlü zulme, katletmeye, kaçırma, tutuklama, korkutma ve sindirme çabalarına karşı erkek egemenliğine boyun eğmeyerek, özgür kadın iradesini yaşamın her alanında yaşatmaya devam etmektedir. Siyasal alanda varlık bulduğu ilk andan itibaren yaşamın olduğu kadar siyasetin de rengini değiştiren Kadın Özgürlük Mücadelemiz her türlü illegalize edilme çabalarına karşı doğru bildiği yoldan ayrılmamıştır. Kürt kadın hareketinin her alandaki mücadelesi siyasette kadın kolları örgütlenmesinden eşbaşkanlık sistemine toplumsal alanda DÖKH’ten TJA’ya uzanan ve giderek büyüyen bir mücadele geleneği ve kazanımların sahibidir. Bu mirasın sokaklarda evlerde iş yerlerinde kısacası yaşamın her alanında barışı ve özgürlüğü yaşatan kadın rengiyle can bulduğunu bilmekteyiz” diye konuştu.  

 ‘Yaşasın kadın özgürlük mücadelemiz’

Açıklamaya Muazzez Orhan şöyle devam etti: “Geçmişi Akıl almaz kararlarla dolu olan Türkiye yargı tarihi, bugün dünya demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçecek yeni bir karara daha imza attı. TJA Dönem Sözcümüz Ayşe Gökkan’ı hukuki hiç bir alt yapıya dayanmayan gerekçelerle 30 yılı aşkın hapis cezasına çarptırdı. ‘Kürdüz, Kadınız, Buradayız’ demekten vazgeçemediği, erkek devletin baskılarına boyun eğmediği ve örgütlü kadın mücadelesinden yılmadığı için Ayşe Gökkan'a verilen bu cezanın çürümüş sistemin korku duvarlarını inşa etme çabası olduğunu çok iyi biliyoruz. Susturamadığı ve bastıramadığı tek kesimin kadınlar olduğunu gören devlet aklının adeta intikam alırcasına bir yaklaşım sergileyerek kadın mücadelemize ve örgütlü kadın gücümüze verdiği mesajı görüyor, anlıyoruz. Biz de diyoruz ki bizler örgütlü ve demokratik zeminde mücadelemizi büyütmeye devam ediyoruz. Büyüyen mücadelemiz sarayları yıkacak faşizmin karanlığından herkesi kurtaracaktır. Kimliğimizden ve mücadelemizden bizi vazgeçiremeyeceksiniz. Bugün bizleri illegalize etmek isteyen tüm güçlerden er ya da geç yargı önünde hesap soracağız ve kimlerin gayrı meşru olduğunu haykırmaya devam edeceğiz. Bizler TJA’lı kadınlar olarak Ayşe Gökkan’a verilen hapis cezasını yok hükmünde sayıyor, yoldaşımızın direnişini her mekanda büyüterek ‘Kürdüz, Kadınız, Buradayız’ demeye devam ediyoruz. Yaşasın kadın özgürlük mücadelemiz.”

Açıklama, “Jin jiyan azadî” ve “Ayşe Gökkan onurumuzdur” sloganlarıyla son buldu.