Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK) 2020 yılının haziran ayı verilerine göre işsizlik oranı 4 milyon 101 bin kişi olurken kadınların istihdam alanı ise 8,7 azaldı. Ülkede ekonomik kriz tüm kesimler tarafından hissedilirken, pandemi nedeniyle işsizlik oranı da her geçen gün artmaya devam ediyor. Bundan en çok etkilenen kesimlerden biri de öğrenciler. Kimisi kitap parasını bile denkleştiremiyorken, kimisi ise ucuz iş gücüne çalışarak eğitim hayatına devam etmeye çalışıyor.

Van’da okuyabilmek için çalışmak zorunda bırakılan öğrenciler yaşadıkları zorlukları Jinnews'ten Şehriban Abi'ye anlattı.

'ÇOK ZORLANDIM'

Hem öğrenci hem de çalışan olduğunu belirten Neşe Bağlı,(22) düşük maaşla çalıştığını ifade etti. Yaşam koşullarının çok zor olduğunu dile getiren Neşe, kadın olarak kendi ayakları üzerinde durmak istediğini fakat Van’da iş bulmanın zor olduğunu söyledi. Var olan işlerin ise ücretinin az, çalışma saatlerinin fazla olduğunu kaydeden Neşe, “Garson olarak çalışıyorum ve saat 08.00 ‘da işe başlayıp akşam 18.00’da çıkıyorum işin yorucu olmasının yanı sıra ayrıca mobinge de maruz kalıyorum. Okulum için birikim yapmaya çalışıyorum. Günlük aldığım para hiçbir şeye yetmiyor. Yol parası yemek parası cepte hiçbir şey kalmıyor. Kentte öncelikle kadınların ve erkeklerin çalıştığı alanlarda koşullar ve şartların eşit olması gerekiyor. İş saatleri de geç olduğu için birçok kadın kendi ekonomisini kuramıyor. Toplumsal algıdan kaynaklı da iş bulamıyoruz. 3 ay tatil olduğu zaman hemen birikim yapmaya çalışıyoruz o da yetmiyor sadece kitap alabilmek için birikim yapmaya çalışıyorum” dedi.

'KADINLAR HER KOŞULDA ÇALIŞMAK ZORUNDA KALIYOR'

Bir kafede çalışan Hediye Barlaz (21) da Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde öğrenci. İşten kaynaklı bazen sınavlara yetişemediğini belirten Hediye, ülkede öğrencilere maddi olarak hiçbir desteğin sağlanmadığını ifade ederek şu sözlere yer verdi: “Çalışıyorum ancak emeğimin karşılığını alamıyorum. Çünkü emek verdiğim kadar maaş alamıyordum, işveren de ‘Ne de olsa kadındır ne kadar versem gelir’ düşüncesinden kaynaklı. İşsizlik gerçeğinden kaynaklı bizler de her koşulda çalışmayı kabul ediyoruz. Çünkü kitapları almak için çalışmak zorundayız. Bu işsizliğe karşı kadınlar için fabrikalar tekstil, eve iş getirip götürme sağlanması gerekiyor. Çünkü kadınlar her istediği işi yapmayabilir. Bir inşaatta kadın çalışmayabilir.”

'AYLARDIR İŞ BULAMIYORUM'

Aylardır iş aradığına işaret eden Rojda Çevik de (20), öğrenci olduğu için iş bulamadığını, bulduğu işlerin ise çalışma saatlerinin fazla, ücretinin ise az olduğunu aktardı. Rojda,“Her kadın kendi ayakları üzerinde durmak ister ancak işsizlikten kaynaklı maalesef bu mümkün olmuyor. Doğu genelinde kadınlar için istihdam alanları yok. Ve bölgede kadınların daha çok işe ihtiyacı oluyor. Kadınlar için bir an önce iş alanlarına yoğunlaşılmas gerekiyor” çağrısında bulundu.

*Editörün Notu: 6 Ekim’de gözaltına alınan Van'da iki yurttaşın helikopterden atıldığını kamaoyuna duyuran 4 gazeteciden biri olan ve 9 Ekim günü çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Jinnews muhabiri Şehriban Abi tarafından yapılan bu haberin görüntülerine büroya yapılan polis baskınıyla el konuldu.