Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 16 Mart tarihinden bu yana kapalı olan okullarda 31 Ağustos tarihinde tekrar eğitim verilecek olması eğitimcileri ve aileleri tedirgin etti. Eğitim Sen Van Şube Eşbaşkanı Murat Atabay, bu süreçte okulların açılmasının öğrencilerin sağlığı açısından ciddi riskler taşıdığını belirtti. Okulların 16 Mart tarihinde koronavirüs salgını nedeniyle kapatıldığını ve hiçbir altyapı oluşturulmadan eğitime ara verildiğini hatırlatan Atabay, özellikle salgın döneminde EBA sistemi üzerinden verilen eğitimlerin sorunlu olduğunu söyledi. 

YÜZDE 90’I EĞİTİMDEN UZAK KALDI

EBA üzerinden şiddet içerikli ve cinsiyetçi yayınlar yapılarak çocukların psikolojisine uygun olmayan bazı durumların geliştiğini ifade eden Atabay, “İnternet üzerinden eğitim alan çocukların büyük bir çoğunluğu derslere erişim sağlayamadı. Van özelinde değerlendirirsek, en büyük ilçesi İpekyolu ilçesi olmasına rağmen bu ilçede bile yüzde 15’i geçemeyen bir katılım oranı vardı. Köyleri düşündüğümüz zaman bu oran yüzde 4 ila 5’i bulabildi. Öğrencilerin yüzde 90’ını bu eğitimden uzak kaldılar. Aynı zamanda dezavantajlı çocuklarımız da vardı. Örneğin fizik tedavi alması gereken öğrenciler bu süreçte çok ötelendi ve bu öğrenciler için hiçbir çalışma yürütülmedi. Fizik tedavi ile zar zor yürümeye çalışan öğrenciler bu süreç sonucunda o gelişimlerini de kaybetti. Ama diğer yandan da evlerinde interneti ve teknolojik aletleri olmayan öğrenciler vardı. Bu öğrenciler ciddi anlamda sadece aileleri evde ne yapıyorsa bunun üzerinden bir çalışma yürüttüler” dedi. 

ALTYAPI YOK

31 Ağustos'ta okulların açılacağıyla ilgili yapılan açıklamaları değerlendiren Atabay, “Sağlık Bakanlığı aracılığıyla yapılan açıklamada, sınıfların 4 metrekareye bir öğrenci düşecek şekilde organize edileceği, girişlerde öğrencilerin ateşlerinin ölçüleceği ve eğitimin dönüşümlü olacağı belirtildi. Bunu açıklarken altyapının nasıl oluşturulacağına dair tek bir kelime söylemiyorlar. Van’da 60 öğrencisi olan sınıflar var. 30 öğrenci düşündüğümüz zaman 40 metrekarelik bir sınıfa aynı saat içerisinde 10 öğrenciden fazlasının alınmaması gerekiyor. Bu sınıfa 10 öğrenci alındığında peki geriye kalan 30 öğrenci ne olacak?” diye sordu. 

'KOMŞULAR PAZARDA GÖRSÜN' 

Dönüşümlü olarak öğrencilerin teneffüse çıkarılması gibi bir durumdan söz edildiğini ancak bin 200-bin 300 öğrencisi olan okullarda bu kuralın nasıl gerçekleşeceği konusunda bir açıklamanın olmadığını söyleyen Atabay, “Bunu nasıl yapacaklar açıkçası bir bilgimiz yok. Bir de öğretmenlerin durumu ne olacak? 70-80 öğretmen aynı alan içinde bulunacaklar ve bu ortamları nasıl kullanacaklar? Pozitif bir vaka çıkması durumunda bu tedbirleri nasıl alacaklar? Böyle bir durumda tedbirleri ne olacak? Bununla ilgili şuan ellerinde pek bir şey yok. 'Komşular pazarda görsün' mantığıyla hareket ediyorlar. Şimdiden bu işi yapamayacaklarını da alttan alta bazı demeçlerinde dile getiriyorlar” diye konuştu. 

EĞİTİM SEN'DEN ÖNERİLER

Pandemi sürecinde açılacak okullarda neler yapılması gerektiğine değinen Atabay, şu önerilerde bulundu: “Van’da onlarca İmam Hatip Okulu boş durumda ve öğrencisi neredeyse yok. Yanı başında bin 200 öğrencisi olan okullar var. Burada yapılması gereken şey; eğer tedbir amaçlı bir şey istiyorlarsa öncelikle imam hatipleri bir yerde toplayabilirler. Çünkü her birinin 15-20 öğrencisi var. Bunları belli okullarda toplayabilirler. Boş kalan okulları da diğer öğrenciler için eğitime açabilirler. Öğretmen ihtiyacını da atama bekleyen binlerce öğretmeni atayarak yapabilirler. Hızlı bir planlamayla öğretmen atamalarını yapıp öğrenciler için uygun bir ortam oluşturabilirler. Ama bu başlı başına yeterli bir şey değil. Türkiye’deki mevcut durumu değerlendirdiğimizde, ne derslik sayısı ne de öğretmen sayısı pandemi sürecinde eğitime başlayacak düzeyde değil. Madem bu işi yapacaklar, o zaman uygulayacakları tedbirleri de çok ciddi gözden geçirmeleri gerekiyor. Bu tedbirlerin en önemlisi ise hem derslik sayısı hem de öğretmen sayısını arttırmaktır. 16 Mart'tan beri okullar kapalı. O zamandan bu süreci öngörüp tedbirlerini ona göre yapabilirlerdi. Maalesef buna dair bir çalışma göremedik.” 

ÇOCUKLAR CİDDİ RİSK ALTINDA 

Bütün dünyayı etkisi altına koronavirüs salgınının henüz tam olarak bitmediğini ve ikinci bir dalganın beklendiğine dikkati çeken Atabay, bu süreçte öğrencilerin sağlığını korumanın zor olacağını belirterek, şöyle devam etti: “Öğrencilerin sağlığı açısından çok ciddi sıkıntılar var. Özellikle Van başta olmak üzere bölgede vaka sayılarında ciddi bir artış var. Hastanelerde artık hastaları alabilecekleri yer yokken, okulları açmak şu anlama geliyor: ‘Biz doğal seleksiyona bırakıyoruz, insanlar bir şekilde bu hastalığı kapsınlar ve bir şekilde atlatsınlar.’ Bu mantıkla işi yürüttüklerini düşünüyorum. Bu süreçte devletin mevcut açıkladığı güvenlik tedbirleri ile eğitim ve öğretimi başlatmak herkese virüsü bulaştırmaktır. Yapılması gereken herkesin sağlık hakkını güvenceye alacak bir şekilde bütün tedbirleri almaktır. Bu şartlarda öğrencilerin sağlığını korumak çok zor. Sadece öğrencilerin değil onların irtibat kurabileceği çevrelerindeki insanlar da ciddi bir risk altında olacaklardır. Çocuk okuldan bir şekilde bu hastalığı taşıyacak. Okullardaki çocuklar birbirleriyle ne yaparsanız yapın her şekilde iletişim kurabiliyor, sarılabiliyor ve oynuyorlar. Ölüm korkusuyla çocukların nasıl bir eğitim alacakları tartışmalı bir durum. Bir de eğitim verecek öğretmenler bu korkuyla nasıl ders verecekler.” 

OKULLARIN AÇILMASI DOĞRU DEĞİL 

Bu süreci atlatmanın yolunun ikinci dalganın da geçmesini beklemek olduğuna vurgu yapan Atabay, öğrenciler için uzaktan eğitim imkanlarının en iyi seviyede verilmesi gerektiğini söyledi. Atabay, “Bu süreçte uzaktan eğitim imkanlarını en iyi ve herkesin ulaşabileceği şekilde planlamak lazım. İçeriğiyle de ilgili çok ciddi düzenlemeler yapmak gerekiyor. Başta başladıkları gibi şiddet içerikli, dini temalar içeren eğitimlerle bu işi götüreceklerse zaten öğrencilerin alabileceği bir şey olmaz. Amaç burada eğitimi en az zayiatla, öğrencilerin en az olumsuz etkilenecekleri şekilde atlatıp daha sonraki süreçle ilgili ciddi bir planlama yapmaları lazım. Van’da vaka sayısı her gün giderek artıyor. 31 Ağustos’ta okulların açılması ciddi riskleri beraberinde getirecek. Biz bu aşamada okulların açılmasını çok doğru bulmuyoruz” diye belirtti.(Van/MA)