Hakların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık,  “21 Şubat Dünya Anadili Günü” nedeniyle Türkiye'de yaşayan milyonlarca Kürdün ana dili olan Kürtçenin eğitim, adalet ve kültür hizmetlerindeki durumunu, Milli Eğitim, Adalet ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sordu.

Orhan, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle Meclis’e sunduğu önergede, “Türkiye cezaevlerinde tutuklu veya hükümlü kişilerin Türkçe dışındaki dillerdeki materyallere erişiminin engellendiği veya mevcut yasalara aykırı şekilde kısıtlandığı, mahkeme süreçlerinde tercüman hizmetlerinde sorun yaşandığı dönem dönem kamuoyuna yansıdığı bilinmektedir” diye belirtti.

Muazzez Orhan, konuya ilişkin Adalet Bakanı’na şu soruları yöneltti:

* Kürtçe konuşan tutuklu ve hükümlü sayısı kaçtır? Bu konuda yapılmış bir araştırmanız var mıdır? Kürtçe konuştukları için ayrımcılığa maruz kalmamaları için hangi tedbirler alınmaktadır?

* Tutuklu ve hükümlülerin Kürtçe dilini öğrenmeleri için materyal desteği sağlanmakta mıdır? Kürtçe sözlük ve dilbilgisi kitaplarına erişim nasıl sağlanmaktadır?

* Tutuklu ve hükümlülerin Kürtçe gazete ve dergilere erişimi engellenmekte midir?

* Bakanlığınız bünyesinde istihdam edilen Kürtçe tercüman sayısı kaçtır?

* Tutuklu ve hükümlülerin yakınları ile görüşleri ve telefon görüşmeleri sırasında Kürtçe konuşmalarına müdahale edilmekte midir? Bu kapsamda hak ihlalleri nasıl raporlanmaktadır? 2010-2021 yılında bu kapsamda hak ihlali yaptığı için yargılanan kamu personeli sayısı kaçtır?” 

Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy’a şu sorular yöneltildi:

* Türkiye tanıtım çalışmalarında Kürtçe dili versiyonları mevcut mudur? Hangi dillerde Türkiye tanıtılmaktadır?

* 2002-2021 yılları arasında yayınlanan Kürtçe kitapların sayısı kaçtır? Bu kitaplar kamuya ait satış ve sergi yerlerinde erişilebilir durumda mıdır?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a ise şu sorular yöneltildi:

* Kürtçe dışında hiçbir dil bilmeyen öğrencilere okul öncesi eğitim ve ilkokul dersleri nasıl verilmektedir? Bu sınıflarda anadili Kürtçe olan öğretmenler sağlanmakta mıdır?

*  Kürtçe konuşan öğrenci sayısı kaçtır? Bu konuda yapılmış bir araştırmanız var mıdır?

*  2020-2021 eğitim öğretim yılında Kürtçe seçmeli ders seçen öğrenci sayısı kaçtır?

* Anadili, Kürtçe olmadığı halde Kürtçe seçmeli ders seçen öğrencilerin sayısı kaçtır? Bu kapsamdaki öğrenciler için geliştirilen müfredat anadili Kürtçe olanlardan farklı mıdır?