Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Ziya Ataman, sağlık sorunlarıyla ilgili İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Cornelia Rohr’a mektup gönderdi. Ataman, belirtiler göstermesi üzerine koronavirüs testi yaptığını, negatif çıkmasına rağmen karantinaya alındığını belirterek, belirtilerin devam etmesi üzerine ikinci kez karantina altına alındığını aktardı. 

ATAMAN: GÖĞSÜMDE AĞRILAR MEVCUT 

Ataman’ın sağlık sorunlarıyla ilgili kaleme aldığı mektup şöyle: “Şu an tekrar karantinadayım. Diğer karantina sürecini bitirdikten sonra epey rahatsız eden bir öksürük tuttu. Normal karşılardım fakat tat ve koku almada da noksanlık yaşadım. İdareye söyledikten sonra testim yapıldı fakat negatif çıktı. Bu rahatsızlıkları yaşadığım esnada yan koğuşta da aynı belirtiler vardı ve onların da testleri yapıldı. Onlardan biri pozitif çıktı. İşte bu rahatsızlık sonrası sol göğsümün ön tarafı ve arka tarafında şiddetli ağrılar oldu. Sonra karıncalanma ve titremeler. Bu nedenle hastaneye sevk ettiler. Kardiyoloji doktoru ritimde bir anormallik olmadığını söyledi. Şimdi de Efor testine götürecekler. Ama ne zaman bilemiyorum. Aslında bu ağrıların şiddetli öksürük sonrası olması ciğerlerde bir zedelenme gibi geliyor bana. Tabii tıbbi bilgim olmadığından doktorun işine karışmıyorum. İyiyim ama öksürüğüm hâlâ sürüyor ve aradan 2 ay geçmesine rağmen tat ve koku almakta zorluk çekiyorum.”

DR. ROHR HAYATİ RİSK TEŞKİL EDİYOR

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Rohr, Ataman’ın kendisine aktardığı bilgileri kaygıyla okuduğunu dile getirdi. Ataman’ın mektubu ile ilgili Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’ne (MLSA) konuşan Rohr, mektupta ifade edilen belirtilerin hayati risk teşkil ettiğini ve diğer tutukluların da salgına yakalanma riskini artırdığına dikkat çekti. Rohr, şunları söyledi: “Ziya’nın sağlık durumundan kaygı duyuyorum. İlk yapılan testin negatif çıkmasına da şaşırmadım. Test bazen negatif çıkabiliyor. Her doktor bunu biliyor. Ziya’nın semptomlarının Covid-19’u işaret ettiği açıktır. Ziya’nın kronik hastalığı sebebiyle risk grubunda olduğu da açıktır. Ziya’nın bana gönderdiği mektupta ifade ettiği belirtiler hayati risk teşkil ediyor. Bu nedenle Ziya’nın derhal tahliye edilmesi ve tedavisinin hijyenik bir ortamda yapılması zorunludur. Aksi durumda Ziya ve Ziya gibi birçok tutsağın cezaevinde tutulması hastalığın bu alanda yayılması anlamına gelmektedir. Bu da diğer tutukluların salgına yakalanma riskini artırıyor.”