Van’da infazı yakılan ve hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle tutsak yakınlarının başlattığı “Adalet Nöbeti” 19’uncu gününde devam ediyor. Van Barosu binasında düzenlenen nöbeti, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Tuşba İlçe Örgütü ziyaret etti. Ziyarete mazbatası verilmeyen HDP Tuşba İlçesi Belediye Eşbaşkanları Ayşe Minaz ve Yılmaz Berki de katıldı. 

'TECRİDİN SONLANDIRILMASI İÇİN MÜCADELEYE DEVAM'

Ziyarette konuşan HDP Tuşba İlçe Eşbşakanı Hakkı Cemal ülkenin tamamının tecrit altında olduğunu söyledi. Tecridin sonlandırılması için herkesin mücadele etmesi gerektiğini vurgulayan Hakkı, “Annelerimizin başlattığı nöbete sonuna kadar destek veriyoruz. Hasta tutsakların bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Bunun için halkımızla birlikte tecridin sonlandırılması ve başta hasta tutsakların serbest bırakılması için mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

'BİR DAMLA KANIMIZ KALANA DEK NÖBETİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ'

Ardından söz alan tutsak yakını Aslıhan Timur ise ziyaretlerinden dolayı HDP ilçe yönetimine teşekkür ederek, tüm ailelerin nöbeti sahiplenmesi gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’de adaletin kalmadığını belirten Aslıhan, “Dört tutsak annesiyim. Vicdanı olan herkesin eylemimize sahip çıkması gerekir. Sadece kendi evlatlarımız için değil, tüm tutsaklar için nöbetteyiz. Bir damla kanımız kalana dek nöbetimizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. 

DİYARBAKIR'DA "ADALET NÖBETİ"

Diyarbakır Barosu hizmet binasında başlatılan Adalet Nöbeti 42'nci gününde devam ediyor. HDP Bingöl Kadın Meclisi üyeleri ile Dicle Fırat Kültür ve Sanat Derneği çalışanları, bugün aileleri ziyaret etti. Eylemin sürdüğü salona, “Cezaevleri öldürüyor, hasta tutsaklara özgürlük” pankartı asıldı.

HDP Bingöl İl Örgütü yöneticilerinden Emine Kaya, adaletin herkese lazım olduğunu belirterek, hukuksuzluğun en çok bölge kentlerinde yaşandığının altını çizdi. Emine, “Adalet en çok da Kürtlere lazım. Tutukluların anne ve babaları canları yandığı için bugün burada eylemlerini sürdürüyor. Bu adalet arayışını bütün Türkiye ve dünya duysun. Adaletsizlikten kaynaklı eylemlerini sürdüren ailelerin yanındayız” diye belirtti. 

'İNSANLIK DIŞI UYGULAMALAR DAYATILIYOR'

Adaletsizliğin tüm ülkeyi sardığına işaret eden Bingöl Belediyesi'nin HDP'li Meclis üyesi Songül Barcadurmuş, Kürtlere dönük keyfi uygulamaların olduğunu kaydetti. Bu adaletsizliğe karşı direnmeye devam edeceklerini vurgulayan Songül, “Adalet için ne gerekiyorsa yapacağız. Bunun için sokaklarda ve meydanlarda adalet çağrılarını yenilemeye devam edeceğiz. Tek adam rejimiyle beraber halklara ve tutuklulara insanlık dışı uygulamalar dayatılıyor. Adaletin sağlanması için burada yürütülen direnişe ses olacağımızı belirtmek istiyorum” dedi. 

'SESİMİZ GÜR ÇIKSIN'

Tutsak yakınlarından Hakkı Boltan da, destek ziyaretinde bulunanlara teşekkür ederek, Adli Tıp Kurumu'nun (ATK) hasta tutsaklara dair verdiği raporlara tepki gösterdi. Hakkı, "Hipokrat yeminlerine uymuyorlar. Farklı gerekçelerle onları cezaevlerinde tutuyorlar. Hasta tutukluların hepsinin bırakılmasını istiyoruz. Mahkemelerde 30 yıl ceza alan ve bu cezayı yatan tutukluları bırakmıyorlar. Onları ölüme mahkum ediyorlar. Bizler sesimizin daha gür çıkmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

Tutsak yakınları İnci Güler ve Fevziye Kolakan ise, tutsakların durumlarının kötüye gittiğini ve son günlerde cezaevlerinde yaşanan ölümlerden endişe duyduklarını belirtti.

Konuşmaların ardından “Bijî berxwedana zindanan" sloganları atıldı.

Dicle Fırat Kültür ve Sanat Derneği çalışanları, ziyarette bazı şarkılar seslendirdi.