Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Van'ın Özalp ilçesindeki Sefo Deresi’nde 77 yıl önce 33 Kürdün katledilmesine ilişkin yazılı açıklama yayınladı. Katliamın, Kürt halkına gözdağı verme amacıyla gerçekleştirildiğine dikkat çekilen açıklamada, "Bu coğrafyada daha öncesinde de onlarca buna benzer katliamlar yaşandı. Devletin 'milli siyaseti' haline getirdiği bu yöntemler ile Kürt halkının demokratik hakları ellerinden alınmak, kimliği inkar edilmek istenmiştir. 1943 yılının Temmuz ayında sınır ihlali suçlamasıyla Van’ın Saray ve Özalp ilçelerinde 33 Kürt köylüsü gözaltına alınarak, dönemin 3. Ordu komutanı Orgeneral Mustafa Muğlalı’nın emriyle götürüldükleri Sefo Deresi’nde elleri arkadan bağlanarak infaz edildiler. 33 Kürt köylüsünden 32’si infaz edilirken bir köylü diğer cenazelerin altında kalarak hayatını kurtarmış ve bu katliamın duyurulmasını sağlamıştır” denildi. 

“Türkiye tarihi katliamlar tarihidir” ifadesine yer verilen açıklamada, “Şex Said’den, Seyit Rıza’lara, Ağrı Direnişinden Zilan katliamına kadar Kürt halkının tüm adalet istemleri her defasında kanlı infazlarla bastırılmıştır. Kürt kimliklerinden dolayı o dönem masum Kürtler katledilmiştir. Her ne kadar Orgeneral Mustafa Muğlalı yargılanmış olsa da yine bugün olduğu gibi, o dönemde adalet tarafından aklanmıştır" ifadelerine yer verildi.  

'DÜN SEFO BUGÜN ROBOSKİ'

Kürtlere yönelik gerçekleştirilen katliamların cezasız bırakıldığına vurgu yapılan açıklamada, “Bir ülkede adaletin olup olmadığı ve demokrasinin işleyişini anlamak için o ülkenin tarihine bakmak gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan beridir uygulamaları ile nasıl bir yönetim anlayışını benimsediğini açıkça vurgulamıştır. Özellikle de Kürtlere karşı ortaya koydukları devlet politikalarında nasıl bir yönetim anlayışını benimsediklerini ortaya koymuşlardır. Dün olduğu gibi bugün de katliamlarla, baskı ve inkar ile bu süreci sürdürmek istemektedir. Tüm bunlara rağmen Kürtler de direnişleri ile dün olduğu gibi bugünde diz çökmeyeceklerini açık bir şekilde ifade etmektedirler. Dün Sefo Deresi katliamı, bugün ise Roboski katliamı ile Kürtlere açıkça mesajlar vermektedir" denildi.

'DİRENEREK KAZANACAĞIZ'

Açıklamada, devamla şu ifadelere yer verildi: “Ölülerimizin mezarlarına bile saldırmakta, bir anıt yapılmasına bile izin verilmemektedir. Bu yapılan uygulamalar ile Kürtlerin tarihleri yok edilmek istenmektedir. Geçmişlerini unutturmak, asimilasyon politikalarını başarıya ulaştırmak istemektedirler. Tüm bu uygulamalara karşı biz Kürtler her zaman direnişçi geçmişimizden güç alarak bu politikalara karşı asla diz çökmeyeceğimizi ve direnerek kazanacağımızı belirtiyoruz. Kürt halkına karşı yapılan tüm katliamları kınarken, Sefo Deresi’nde katledilen ve mezarları dahi bulunmaya Kürt vatandaşlarını saygıyla anıyoruz.”