Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit Van’ın Bahçesaray ilçesinde meydana gelen iki çığ felaketinde 41 kişinin yaşamını yitirmesini Meclis gündemine taşıdı. Gülistan konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na önerge verdi.

Önergede şu ifadelere yer verildi:

“Neredeyse her yıl çığ düşen bir bölgede kar tünellerin olmaması başlı başına bir ihmalin olduğunu göstermektedir. Öte taraftan arama kurtarma çalışmaları profesyonel bir şekilde yürütülmemiştir. Çığ tehlikesi olan bölgede çevre güvenliği alınmamış uzman ekiplerden çok, sivil yurttaşlar ve güvenlik görevlileri arama kurtarma çalışmalarına katılmışlardır. Diğer bir ihmalkârlık ise, çığ tehlikesi olan bir bölgede ağır iş makineleri kullanılmış ve çığa davetiye çıkarılmıştır. Çığı tetikleyen şeylerden biri de yüksek sestir. Böylece ikinci çığ felaketi daha büyük olmuş ve can kayıpları artmıştır. 

Van’ın Bahçesaray ilçesinde yaşanan çığ felaketinden sonra ortaya atılan bir iddia göre; bölgede yaşanan ikinci çığ felaketi, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve eski AKP milletvekili Gülşen Orhan’ın sebebiyet verdiği iddia edilmiştir. Eski Van milletvekili ve şimdilerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başdanışmanı olan Gülşen Orhan, eski seçim bölgesi olan Van Çatak ilçesinde bir yemek organizasyonuna katılmış, yemek programı bittikten sonra oradan ayrılmak üzere yola çıkmak isteyince çevresindekiler Orhan’a “Burada çığ tehlikesi var, buradan yola çıkmayın, doğru değil.” Uyarılarını yapmışlardır. Ancak Gülşen Orhan uyarıları dinelememiş ve heyetle birlikte 4-5 iş makinesini yanına alarak çığ düşen güzergâhta iş makineleri ile yolu açarak ilerlemeye çalışmıştır. O sırada birinci çığ altında kalan yurttaşları kurtarmaya gelenlerin üzerine ikinci çığ düşüyor ve çok sayıda insan çığ altında kalıyor. Uyarıları dikkate almayan Gülşen Orhan’ın yolu iş makineleriyle açmasının ikinci çığı tetiklediği iddia edilmiştir. İkinci çığın düşme sonucu Gülşen Orhan da çığ altında kalarak yaralanmıştır.”

Önergede, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın şu soruları cevaplaması istendi:

“*Van Bahçesaray’da art arda yaşanan çığ felaketi ile ilgili incelemeler yapılmıştır? Çığı tetikleyen etkenler üzerinden yapılan bir araştırma var mıdır? Varsa nedir?

*Bir çığ bölgesi olan Van’da kaç kar tüneli bulunmaktadır? Özellikle çığın düştüğü Bahçesaray karayolu üzerinde kar tüneli var mıdır? Yoksa, şimdiye kadar neden kar tüneli yapılmamıştır?

*Van Bahçesaray ilçesinde art arda meydana gelen çığ felaketinde yaşamı yitiren ve yararlananların sayısı kaçtır? Çığ altında kurtarılmayı bekleyenlerin net sayısı tespit edilmiştir? 

*Her iki çığ felaketinde de ihmaller zinciri olduğunu düşünüyor musunuz? Çığ bölgesinde hayati önemi olan arama kurtarma çalışmalarına uzman ekipler yerine bu konuda tecrübesiz ve uzmanlık alanı olmayan güvenlik güçleri sivil insanların katılımına neden müsaade edilmiştir? 

*Çığ riski yüksek olan bir bölgede arama kurtarma çalışmaları sırasında ağır iş makinelerin kullanılması nedeni denir? Çığı, yüksek titreşim ve sesin tetikleyeceği bilinen bir gerçek iken afet bölgesine ağır iş makinelerinin kullanılması iznini kim veya kimler vermiştir? 

*Van Bahçesaray’ın her zaman çığ riski yüksek olan bir bölge olması nedeniyle bu riski ortadan kaldıracak ne gibi önlemler alınmıştır? Bu tür felaketlerin bir daha yaşanmaması için alınacak tedbirler üzerine nasıl bir çalışma yürütülmektedir? 

*Eski Van milletvekili ve şimdilerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başdanışmanı Gülşen Orhan’ın uyarıları dikkate almayarak çığ güzergâhında karlı yolu iş makinesi ile açması sonucu ikinci çığın düşmesine sebebiyet verdiği iddiaları doğru mudur? Bu iddialarla ilgili bir araştırma ve inceleme başlatılmış mıdır?

*Van Bahçesaray ilçesinde art arda meydana gelen çığ felaketinde 41 yurttaşımızın yaşamını yitirilmesinde ihmali ve sorumluluğu olan yetkililer hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?  Başlatıldıysa, soruşturma sonucunda ihmali olan yetkililer kimlerdir?”