Federe Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde 17 Mayıs’ta uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitiren Kürt siyasetçi Mehmet Zeki Çelebi’nin cenazesi, sabaha doğru Van’a getirilerek, polis ablukasında toprağa verildi. Cenazenin defnedileceği Selimbey Mezarlığı’nın tüm girişleri ve etrafı akşam saatlerinden itibaren polislerce ablukaya alındı. Kent girişine getirilen cenaze, polis tarafından durdurularak aileden sadece 15 kişi ile birlikte mezarlığa götürüldü. 

KİTLE MEZARLIĞA ALINMADI

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van il ve ilçe örgütü yöneticileri, HDP milletvekilleri Murat Sarısaç, Muazzez Orhan, Mehmet Sıdık Taş, kentteki demokratik kitle örgütü temsilcileri, Çelebi’nin aile bireyleri yanı sıra çok sayıda kişi cenazeye katılmak için bir araya geldi. Cenaze törenine katılmak isteyenler polisler tarafından engellendi. HDP’li vekiller, polisin tutumuna tepki gösterdi. 

‘CİNAYETİN ORTAĞISINIZ’

Polise sert tepki gösteren HDP’li vekil Murat Sarısaç, “Burada, hem beni hem halkı engelliyorsunuz. Defin işlemi, en doğal haktır. Böylesi bir durum, hangi dinde geçerlidir. Hukuki olarak zaten suç işliyorsunuz, şimdi de dinen suç işliyorsunuz. Kürt halkını öldürüyorsunuz, ondan sonra da ölüsüne de zulüm yapıyorsunuz. Bu zulmü asla kabul etmiyoruz, bu yaptıklarınızı çarşı merkezinde büyük bir kitle ile protesto edeceğiz. Tabi cinayetin ortağı olduğunuz için izin vermiyorsunuz. Dünyanın en faşist ülkesinde böyle bir uygulama yok. Burada, Kürt halkına zulüm ediyorsunuz” dedi.

‘ÖLDÜRDÜĞÜNÜZÜ İTİRAF EDİYORSUNUZ’

HDP Milletvekili Muazzez Orhan da polisin tutumuna sert tepki göstererek, “Burada, eşkıyalık yapılıyor. Neyin güvenliğini alıyorsunuz. SADAT, JİTEM, MİT bu cinayeti işlememişse o zaman cenazeye katılmamıza izin vereceksin. Bugünkü uygulamayla o zaman öldürdüğünüzü de itiraf ediyorsunuz. Suç işliyorsunuz. Hiç mi insanlığınız ve vicdanınız yok” dedi. HDP’li vekil Mehmet Sıdık Taş ise yasaklama gerekçesini kendilerine gösterilmesini talep ederek, “Burada yasaklama gerekçesini bile gösteremiyorsunuz. Bu, anayasaya aykırıdır, Kim öldürüyorsa o engelliyordur” diye ifade etti. 

KİTLEYE MÜDAHALE 

Tartışmanın ardından mezarlık içerisine girmek isteyen yurttaşlar ile polisler arasında gerginlik yaşandı. Mezarlık kapısını kapatan polis kitleye müdahale etti. Yurttaşlar, polisin müdahalesini “Şehit namirin” sloganı atarak protesto etti. 

ÇELEBİ AİLESİNDEN TEPKİ

Polis ablukasında Çelebi’yi toprağa veren aile kitlenin beklediği alana gelerek, açıklama yaptı. Çelebi’nin ağabeyi Fevzi Çelebi, “Kardeşim 13 yıldır sürgünde yaşıyordu. Doğduğu topraklara getirmek istedik; fakat cenazesini bile toprağa vermemize izin vermediler. Bu zulüm değil de nedir? Polis yanıma gelip ‘ağzını açma’ diyor. Bu zulümden başka bir şey değildir, bu durumu da kabul etmiyoruz. Devlet bu anlayışından vazgeçmeli. Devlet katilleri bulacağına gelip cenazeye saldırıyor.  Ailesi olarak bu hukuksuzluğun karşısındayız. Gelen herkese çok teşekkür ediyorum. Mehmet Zeki Çelebi sadece ailesinin şehidi değil tüm Kürt ve Kürdistanlıların şehididir” dedi.

“Şehit namirin” ve “Bimre îxanet” sloganları atarak, yürüyen kitleye polis saldırdı. Saldırıya rağmen kitle uzun süre slogan ve alkışlarla polisin engellemesini protesto etti.