Van-Özalp karayolu üzerinde bulunan 2 bin 400 metrekarelik tapulu arazileri üzerinde akaryakıt, LPG ve araç bakım istasyonu açmak isteyen Mehmet Nuri Bozkurt adlı yurttaş, başvurduğu Van Büyükşehir Belediyesi’nde rüşvet çarkının içine düştü. Kayyum yönetimi altındaki belediyeye defalarca başvuran, ancak ruhsat alamayan Bozkurt’tan "Vanspor'a bağış" adı altında 150 bin TL rüşvet istendi. 

Son olarak belediyede Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yapan Ülker Cem Kaplan ile Emlak İstimlak Daire Başkanı Orhan Gülaçar bir görüşme gerçekleştiren Bozkurt, yine “bağış” adı altında kendisinden rüşvet istenen o görüşmeyi kayıt altına aldı.  Bozkurt, yetkililerle gerçekleştirdiği bu görüşmeye dair kaydettiği ses kaydıyla belediyedeki rüşvet çarkını gözler önüne serdi.

150 TL BAĞIŞ İSTENDİ

Mehmet Nuri Bozkurt, yaşadıklarını Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlattı. 

Van-Özalp karayolu üzerinde 8 bin 600 metrekarelik arsası üzerinde akaryakıt, LPG ve araç bakım istasyonu açmak için belediyeye başvuru yaptığını dile getiren Bozkurt, sonrasında yaşadıklarını “Resmi olarak 14 kurum, bana açmak için izin verdi. Dosyada herhangi bir sıkıntı yoktu. Belediyeden bütün harçları yatırarak dosyalarımı tamamladım. Dosyadan sonra bir iki kez başvuruya gittim. Bana haber vereceklerini söylediler. Ardından beni arayarak belediyeye gelmemi istediler. Benim dosyamın benzerinde iki dosya daha vardı. O arkadaşlarla birlikte belediyeye gittik, bizi salonda oturttular. Daha sonra Genel Sekreter Yardımcısı Ülker Cem Kaplan bizi tek tek içeri çağırdı. Bu dosyada onay alman için Vanspor’a 150 bin TL bağış yapmamı istediler. Bu bağışı yapmam durumunda dosyanın olumlu olacağını söylediler" sözleriyle anlattı. 

‘VALİ BEY'İN TALİMATIDIR’ DEDİLER

Bu görüşmeden kısa bir süre sonra tekrar belediyeye gittiğini belirten Bozkurt, yetkililerin kendisine ‘150 bin TL’lik bağış yapmazsanız olmaz. Vali Bey’in talimatıdır’ dediklerini belirtti. 

Bozkurt, “Genel Sekreter Yardımcısı bana; 'yanıma geldiğinizde 30-40 bin lira ile gelmeyin. Geliyorsanız 80-90 bin, 120 bin TL ile gelin' dedi. Ben neden o parayı vereyim ki. Bin, iki bin TL bağış olur, ama 150 bin TL bağış değil, rüşvettir. Bunu vermediğim için ruhsat talebim reddedildi” dedi.

CİMER'E DE BAŞVURDU YANIT ALAMADI

Maruz kaldığı bu duruma dair Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) iki kez başvurduğunu, yine Vali ile görüşmek istediğini anlatan Bozkurt, ne şikayetine ne de görüşme talebine yanıt verilmediğini ifade etti.

Türkiye’de bu tür rüşvet sisteminin oluştuğunu söyleyen Bozkurt, “Böyle bir sistem varsa biz neden uğraşıyoruz ki. Sabahtan akşama kadar Cumhurbaşkanı ‘Bir taş koyun, devlet de bir taş koysun’ diyor. Biz de bir taş koymak istiyoruz, mevcut olan kayyum taşımızı engelliyor. Benim bütün evraklarım tamamdır, eksiğim yoktur. Harçlarımı da düzgün yatırdım. Bütün kurum yazıları da var. Senin görevin o zaman imzalamaktır. Dosyamı meclise göndereceksin imzalayacaksın. Orada şahit olduğum çok sayıda vatandaş aynı mağduriyetleri yaşıyor. Adam diyor ki; 'Senin arsa fiyatın 350-400 bin TL gibi bir değeri var. O değerin yarısını Vanspor’a bağış yapacaksın'. Farz edin benim 10 milyon TL'lik bir arsam var. Ben bir iş yapmak için 5 milyon TL'yi onlara mı vermem gerekiyor? Ben Vanspor’un maçlarını dahi seyretmiyorum” diye konuştu.  

‘120 GETİRMEZSEN VALİ BEYİ İKNA EDEMEM!’

Yaşanan olaya ilişkin Genel Sekreter Yardımcısı Ülker Cem Kaplan’ın belediye binasındaki odasında gerçekleştiği belirtilen görüşmenin ses kaydı şu şekilde: 

MEHMET NURİ BOZKURT: Ben Ömer Bozkurt adına geliyorum, benim kardeşim. Kendisi hastası olduğu için gelmedi. 

KAPLAN: Sizin 2 bin 400 metrekare bir yeriniz var, uzatmayayım. 65-70 bin civarında şu anda dönüm fiyatı var. Bu dönüme göre 150-200 bin civarında bir rakam çıkıyor. Ortalama aldığımız zaman 300 bin civarında bir değere geliyor, burada bir yanlışlık var. 250 bin desem 150 bin arası bir şey çıkıyor. 

BOZKURT: 150 bin gibi para bağış istiyorsunuz.

KAPLAN : Ben yanlış söylemişim 125 bin lira. Ben yanlış hesap yapmışım. Tamam. Şimdi güzel kardeşim, diğer arkadaşlara da anlattım normalde bu işin cevabı belli. Kaç sefer de ret görmüş adam, bak kaç sefer ret görmüş adam. Biz belediyeye de bir şey istemiyoruz. Partiye de bir şey istemiyoruz. Hiç kimseye de bir şey istemiyoruz. Vanspor’a bağış yapmanızı istiyoruz. Bu başkalarının hakkına girdiği için de adil davranmak gerektiği için senin arsanın kıymet takdirinin, kıymet artışının yarısını Vanspor’a bağış yapmanı istiyoruz. Bunun başka bir izahı da yok. Bunu vermezsen olmaz diye bir şey yok. Vermezsen verme, öyle bir zorlama da yok. Fakat rızanla geldin bizim kapıya, mesele bitmiştir. Rakam bu. Hani iyi ki ertelenmiş, yoksa sana fazla rakam söylenmiş. Ben mi yanlış hesapladım bilmiyorum. Herhalde bir hesap hatası. Bak ben şimdi not almışım 'maddi durumu yok' diye. Meclis’te Vali Bey’e de söyledim. Maddi durumları zayıftır diye. 

BOZKURT: Doğrudur abi, inşaat sektöründe çalışıyoruz. İşadamı olsaydık 150-200 milyar da yatırırdık.

ORHAN GÜLAÇAR: Bütün vatandaşlar senin gibi söylüyor. Beyefendi şekeri yükseldi, neredeyse fenalık geçirecekti. ‘Evimi satacağım yapacağım’ dedi. Arkadaşlar bu işi para kazanmak için yapmıyor musunuz?

BOZKURT: Ama Ülker Bey boş bir arazidir.

KAPLAN: Boş bir arazidir değeri düşüktür kalsın yerinde. Senin bitişin olsun. 

BOZKURT:  Biz böyle bir müracaatta bulunmuşuz, hata mı yapmışız. 

KAPLAN: Bu bir talep.

BOZKURT: Cumhurbaşkanımız sabahtan akşama kadar bağırıyor. Gidin iş yapın, milleti çalıştırın diyor

KAPLAN: Doğrudur tabi. Senin bitişin senden sonrada bir kilometrede herkesin hakkıdır. 

BOZKURT: Doğrudur onlar talep edebilirler. Onlar da müracaat yapabilirler. 

KAPLAN: Sen zannediyor musun onlar da takip etmiyorlar. 

GÜLAÇAR: Sen alsan, onlar almazlar. 

BOZKURT: Eskiden 10 kilometreydi, şimdi 1 kilometre ise şimdi daha faydasızdır. Eskiye göre hepsi daha faydasız olmuş. 

KAPLAN: Bir kilometre sağda 1 kilometre solda kimse almaz. Alamaz.

ORHAN GÜLAÇAR: Sen burada bakkal açıyorsun. Bu da bakkal açacak diye bir şey yok. 

BOZKURT: Bizim bu parayı verecek gücümüz yoktur. 

GÜLAÇAR: Yoksa yoktur. 

BOZKURT:  Benim dosyamı biraz bekleteceksiniz.

KAPLAN: Bekletme yok. Kaç sefer beklettik, buna ne hakkınız var. Siz kendiniz gelmediniz mi?

BOZKURT: Ben kendim geldim. Durumu soracağım. 

GÜLAÇAR: Siz geldiğiniz zaman aynı şeyi soruyorsunuz. Bir sebebi olması lazım. Başkanım diyor ki sizin derdiniz bu. Geçen geldiğinizde sadece Başkan Bey geçen ay erteledi. Erteledi dedi belki olur ya, yani siz bu hakkınızdır. İmara girmiş veya zaten senin elinde olan bir yer ekstra para istemiyor ki. Yani bu  (anlaşılmıyor)

BOZKURT:  Siz deseniz 30 milyarı getirin verin. Ama 125 milyar bağış mı olur?

GÜLAÇAR: Sen dersin ki arsanın değer kazancı üzerinden hesaplanmış. O tarlan böyle yani.

KAPLAN: Nerededir?

GÜLAÇAR: Sen desen ki idare edemiyor, yanlış anlaşılıyor. 

BOZKURT: Yanlış anlaşılma olmasın.

KAPLAN: VASKİ kanalizasyon çekecek problem yok. Ancak mevcut kanalizasyonun olmadığı yerde AYKOME kazı izni verecek, ya parayı vatandaştan talep ediyor. 

GÜLAÇAR: Açık açık konuşulmaz ki.

BOZKURT: Biz açık açık konuşuyoruz. 

KAPLAN: (Başka bir telefon konuşmasının ardından) Anlaştık mı abi. 

BOZKURT: Neyi anlaştık? Kardeşlerim var onlarla bir görüşeyim. Öğleden sonra ya da yarın gelip sizinle görüşelim. Ne kadar verebileceğimizi size diyelim.

GÜLAÇAR: 120 bin TL para çıkıyor. Buna göre getireceksin. Şimdi sen gelip bana 30-40 (Bin TL) dersen olmaz. 

BOZKURT: Kardeşimle görüşeyim. Yarın gelip size uğrayalım. 

GÜLAÇAR: Gelip Ömer Beye şey edersin. 

KAPLAN: Ömer Bey’in yanına git. Kendi tek midir odasında. 

GÜLAÇAR: Orası olmaz al gel buraya. 

BOZKURT: Ömer Bey’e gelip söylerim. (İmarda çalışan Ömer Mızrak)

KAPLAN: Bak sana söylüyorum. Biz emir kuluyuz. Kıymet takdirinin yarısını yatırsın demiş. Bu da 125 bin TL’ye tekabül ediyor. 20 bin 30 bin ile gelme. Tamam. Ben bunu kabul ettiremem. Ha bana gel de ki; ‘ben 120 bin lira yatırabilirim’  veya ‘80 bin 90 bin lira yatırabilirim.’ Benim Vali Bey’e teklif edebileceğim bir rakamla gel. 

BOZKURT: Biz durumumuza bakacağız. Ona göre gelip söyleyeceğiz. 

KAPLAN: Durumuna bak gel. 

RUHSAT TALEBİ REDDEDİLDİ!

Bozkurt tarafından ses kaydında da ifade edildiği gibi bahse konu 'bağış'ı yapmadığı için Genel Sekreter Yardımcısı Ülker Cem Kaplan tarafından imzalanan talebe, “İlgi tarihli dilekçenizde, Van Büyükşehir Belediye Meclisi 14.08.2018 tarih ve 158 sayılı Meclis kararında ‘bakım, akaryakıt ve LPG istasyon alanı’ talebiniz reddedilmiştir. Van Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 11.07.2018 tarih ve 265 sayılı meclis kararı ile yapılan itirazın reddine karar verilmiştir" denildi.

Tüm evrak ve dosyaları tamamlamasına rağmen ruhsat onayı verilmeyen Mehmet Nuri Bozkurt, “Bunun adı rüşvet değil de ne?” diye sordu. Bozkurt, kaydettiği bu ses kaydı ile savcılığa başvurarak suç duyurusunda bulundu.

Bozkurt gibi 3 kişiden daha benzer şekilde para istendiği bilgisine ulaşıldı.