Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), koronavirüs (Kovid-19) salgını için yapılan aşı sayılarını 4 Şubat'ta açıklamaya başladı. Verilere göre, nüfusu oranla en az aşı yapılan yerlerin başında bölge kentleri geliyor. Bakanlık verilerine göre, aşı oranının en az olduğu kentler sırasıyla Hakkari, Ağrı, Şırnak, Siirt, Urfa, Mardin, Muş, Bitlis, Bingöl, Van ve Diyarbakır. Açıklanan tarihten bugüne kadar söz konusu tablo değişmedi.  

Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, aşılama oranında bölgeler arasında yaşanan farklılıkları değerlendirerek, aşıya ulaşımda yaşanan sorunları Mezopotamya Ajansı'na anlattı. 

ORAN VE TALEP HEDEFTEN UZAK

Ülke genelinde yüzde 3.4 ve 3.5 bir aşılama oranın olduğunu kaydeden Yaviç, özellikle bölge kentlerinde bu oranın yüzde 1 ve altı olduğunu söyledi. Mevcut tabloya göre aşıya talebin ve aşılama oranın hedeflenenden çok uzak olduğu belirten Yaviç, "Aşılama oranlarının batı illerinde daha yoğun olduğu biliniyor. İç Anadolu’dan Karadeniz'e gelindiğinde bu oran yüzde 60 ve 50’lere kadar iniyor. Güneydoğu ve Doğu'ya geldiğimizde yüzde 50 ve 40’larda iller var. Hakkari ve Şırnak gibi illerde yüzde 10’ların altında aşılama oranlarının olduğunu görüyoruz” diye aktardı. Pandemi ile mücadelede başarının ancak toplumun en az yüzde 60’ın aşılanmasıyla mümkün olabileceğine dikkati çeken Yaviç, bu durumda 120 milyon doz aşının 6 ay içerisinde yapılması gerektiğini belirtti. Yaviç, “Mevcut aşılama oranı göz önüne alındığında 6 ay içerisinde bu aşılamanın sağlanması çok mümkün olmadığı değil" dedi.

AŞIYA İNTERNET ENGELİ

Bölge kentlerinde aşılama oranının düşüklüğünde birkaç faktörün öne çıktığını aktaran Yaviç, bunlardan birisinin Sağlık Bakanlığı'nın pandemi ile mücadeledeki politikasına dair güvensizlik olduğunu dile getirdi. Yaviç, "Aşıyla ilgili halkın yetersiz bilgilendiriliyor olması bu nedenlerden birisi. Özellikle yaşlı kesime evde aşı yapılması gibi bir düşünce var. Bunun yanı sıra en önemli engellerden biri de bölgemizde internete erişimin çok yetersiz olması. Bundan dolayı randevu alımı noktasında sıkıntılar yaşanıyor. Aşı için bir gün öncesinde randevu alınması gerekiyor. Dolayısıyla randevusunu alamayan ve evinde internet erişimi olmayan insanlarımızın aşıya erişim noktasında sıkıntı yaşıyor" diye konuştu. 

'AŞI ÖNEMLİ BİR UNSUR'

Aşılama sürecini takip ettiklerini ve bunun pandemi ile mücadelede önemli olduğunu kaydeden Yaviç, "Pandemiyle mücadelede aşı en önemli unsurdur. Halk bunu bilmeli. Onay alınan aşıların etkinlik ve güvenlik değerlerinin bir birinden farklı olmakla birlikte şuan da uygulanan aşıda da herhangi bir sakıncanın olmadığını paylaşmak istiyorum. Faz çalışmaları TTB’nin bilim kurulu düzeyinde de takip edililiyor. Bu süreçte Türkiye’nin tek bir aşıyla anlaşması var. Özelikle 120 milyon doz aşının göz önüne alındığında aşı temininde ilerleyen dönemlerde sıkıntıların olabileceğine dönük kaygılarımız var. Bu hızla devam ederse 6 içerisinde toplumsal bağışıklığın sağlanması mümkün değil” şeklinde konuştu. 

HİZMET SEKTÖRÜ VE EĞİTİMCİLER 

Sağlıkçıların aşıya ulaşımda sorun yaşamadıklarını paylaşan Yaviç, ancak bu durumun hizmet sektöründe çalışanlar ile eğitimciler için geçerli olmadığını ifade etti. Yaviç, şöyle devam etti: "Şuan hizmet sektöründe bulunan insanlar pandemiden dolayı işyerlerini açamamakta. Ancak yakın bir sürede bu sektörlerin açılacağı göz önünde bulundurulursa bu kişilerin aşılanması gerekiyor. Aynı şekilde okullar da Mart ayından itibaren kademeli açılacak. Eğitimcilerin aşılanmaları okulların açılmasından önce bitirilmeli."

AŞI REDDİ

Yaviç, son olarak yaşlı nüfusta aşı reddinin olduğuna işaret ederek, şu çağrıda bulundu: "Hem aile hekimlerinin hem diğer sağlık çalışanlarının hem de il sağlık müdürlüklerin bu konuda daha sistematik çalışmalar yapıp, detaylı bilgilendirmeler yapması lazım. İnsanları bu süreçte ikna edilmesi gerekiyor. Toplumda bilgi kirliliğinden kaynaklanan bir güvensizlik var.”

MA / Barış Dönmez