Van’ın Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, Engelliler Haftası dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Doç. Dr. Özgökçe, yayımladığı mesajında, Engelliler Haftası’nın dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlandığını hatırlatarak, “Engelliler konusu bir insan hakkı meselesi olduğu kadar insani ve vicdani sorumluluk meselesidir. Çünkü her insan bir engelli adayıdır. Dolayısıyla her insanı ve her kurumu ilgilendiren bir meseledir. Bu bağlamda gerek kamu kurum ve kuruluşları, gerekse sivil toplum örgütleri bu meseleyi temel bir sosyal farkındalık meselesi olarak algılaması gerekir’’ dedi.

Engelliliğin sadece engellileri ve onların ailelerini ilgilendiren bir konu olmadığının altını da çizen Doç. Dr. Özgökçe, “Engellilik konusundaki bilinç ve farkındalık; kentin ve kentlerin, caddelerin, sokakların, mekanların fiziksel durumlarını engellilere uygun hale getirilmesinden çok önemli rol oynamaktadır. Bu noktada özellikle eğitimcilerimize ve sorumluluk makamında bulunan yöneticilerimize, sivil toplum kuruluşlarına çok iş düşmektedir. Engellilerle ilgili alınmış veya alınan her türlü girişim ve sosyal politikalar, o ülkenin ve toplumun gelişmişlik düzeyiyle de orantılıdır’’ ifadelerini kullandı.

Türkiye’de son yıllarda bu alanda ciddi ilerlemelerin olduğunu ifade eden Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ülkemizde son yıllarda her kesim tarafından açıkça görünen, her alanda gelişime ve dönüşüme paralel olarak engelliler konusunda da somut, uygulanabilir projeler ve çalışmalar kendisini göstermiştir. Özellikle hükümetimizin ulusal düzeydeki sosyal politikaları geçmiş dönemlerle kıyaslanamayacak düzeydedir. Evde bakım hizmeti, evde bakım hizmeti aylığı, sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması, engellilerin kamuda istihdam edilmelerinin önünün açılması gibi burada ifade edemediğimiz birçok proje ve çalışma uygulanmıştır. Hükümetimizin her alanda olduğu gibi engelliler konusunda da bu hızlı, baş döndüren çalışmalarına ve projelerine yerel yönetimler olarak biz de ayak uydurmaya çalışıyoruz. Bu konuda üzerimize daha fazla yük bindiğinin farkındayız. Bu bilinç ve anlayışla kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile çalışmalarımızı sürdürme gayretinde olacağız.”