Van’ın Çatak ilçesinde helikopterden atılan iki yurttaşın haberini yaparak kamuoyuna duyuran Mezopotamya Ajansı (MA)  muhabirleri Adnan Bilen, Cemil Uğur, Jinnews muhabiri Şehriban Abi ve gazeteci Nazan Sala “devlet aleyhine toplumsal olayları haber yapmak” iddiasıyla çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı. Dosya avukatlarından Ebru Demirtepe, gazetecilerin tutuklanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  

'GÜNLÜK YAŞAMA DAİR KONUŞMALAR DELİL OLARAK GÖSTERİLDİ'

Tutuklanan gazetecilerin dosyalarında herhangi bir delil olmadığını dosyanın içeriğinin sadece telefon tape kayıtları ve haber içeriğine dair alınan notlardan oluştuğunu söyleyen Demirtepe, “İletişim dinlenilmesi için hukuken daha önceden hiçbir şekilde delil bulunmaması şartı aranmakta. Soruşturma dosyasında daha önce hiçbir delil bulunamadığı için müvekkillerimize ‘örgüt üyeliği’ suçunu yönelttiler. Dosyada müvekkillerimizin ‘örgüt üyeliği’ne dair hiçbir somut delil olmazken, tamamen değerlendirmelere dayandırıldı. Tape kayıtları tamamen günlük yaşama dair, haber yazma haber alma, haberin kaynağına ulaşma şeklindeki konuşmalarından ibaretti. Oldukça komik tape kayıtları önümüze delil olarak sunuldu” dedi. 

'ŞUBAT VE MART AYLARINDA SORUŞTURMALAR BAŞLATILMIŞ'

Dosyaya konulan delillerden birinin de, gazetecilerin cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin yaptığı görüşmeler olduğunu belirten Demirtepe, gazetecilerin hukuki anlamda tutuklanmak için yeterli delillerin olmadığını yineledi. Demirtepe, “Müvekkillerimize yönelik başlatılan soruşturmanın mart ve şubat tarihlerinde başlatıldığını öğrendik. Servet Turgut ve Osman Şiban’ın helikopterden atıldığına dair haberlerin ‘pik’ noktasına ulaşmasına ve halkta gerçek anlamda bir sarsılmaya neden olan bir haberin yayılması üzerine müvekkillerimiz gözaltına alındı. Bu da anlaşılıyor ki; müvekkillerimizin tutuklanmasına yönelik yürütülen soruşturma ve ‘örgüt üyeliği’ suçu istinadıyla hiçbir alakası yoktur. Tamamen toplumsal olayların halkta yarattığı sarsıntının hükümet tarafından bir tehdit olarak algılanması üzerine müvekkillerimiz tutuklandı. Hukuki anlamda bir gerekçesi yok, dosyada somut bir delil yok” sözlerini kaydetti.  

'GAZETECİLER HABERİ EN GERÇEK HALİYLE HALKA ULAŞTIRDI'

Sahada aktif çalışan gazetecilere gözdağı verilmek istendiğini, bu yüzden gazetecilerin tutuklandığını ifade eden Demirtepe, gazetecilerin kentte dair gerçek haberleri yaptığını ve bu haberlere şahitlik ettiklerini kaydetti. Demirtepe, şöyle konuştu: “Hukukçular olarak bizler de o dosyanın takibini yapıyoruz,  gerek helikopterden atıldıkları gerek sınırda öldürülen başka kişilerin olması, bunlar tamamen gerçek olaylardır.  Müvekkillerimiz bunu en gerçek haliyle yalan olmadan halka ulaştırdı.  Her ne kadar kararda ‘devlet aleyhine toplumsal olayları haber yapmak’ bir gerekçe olsa da devlet gerçekten bunu yaptıysa halkın bunu öğrenme hakkı vardır, gazetecinin de bu olayı ortaya çıkarma görevidir. 90’lı yıllarda bile görülmemiş bir işkence vakası söz konusu. Ona dair hiçbir ana akım medyada haber göremezken,  Mezopotamya Ajansı, Jin News ve onlar gibi muhalif medyada ancak bu haberleri görebildik. Bundan kaynaklı Jin News ve Mezopotamya Ajansı suçlu konumunda. Bu soruşturma kapsamında diğer gazeteciler tehdit altında.  Burada açıkça Kürt halkına yaşatılan ihlallere karşı ‘siz bunları haber yaparsanız sizi KCK ile bağlantılı olduğunuza karar verir sizi tutuklarım’ mesajı verildi.” 

NE OLMUŞTU?

Van’ın Çatak ilçesinde helikopterden atılan iki yurttaşın haberini yaparak kamuoyuna duyuran Mezopotamya Ajansı (MA)  muhabirleri Adnan Bilen, Cemil Uğur, Jinnews muhabiri Şehriban Abi ve gazeteci Nazan Sala ile birlikte eski gazete dağıtımcısı Şükran Erdem ile Yeni Yaşam gazetesi dağıtımcısı Fehim Çetiner, 6 Ekim günü evlerine yapılan baskınla gözaltına alınmıştı.  9 Ekim günü ifade işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen gazeteciler, tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilmişti.  Hakimlik, “devlet aleyhine toplumsal olayları haber yapmak” iddiasıyla 4 gazetecinin tutuklanmasına, Şükran Erdem ve Fehim Çetiner'in ise adli kontrol şartı ile serbest bırakılmasına karar vermişti.