Bingöl Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olan Gernas Hezex, Kürtçe’nin Kurmancî lehçesinde kurs açmak için Van Tuşba İlçe Halk Eğitim Merkezi’ne başvuruda bulundu. Daha önce de kurs açma girişimleri bulunan ve 2021’de Şırnak İdil’de de Kürtçe kurs veren Hezex, Kürtçe Kurmancî lehçesinde kurs açmak için gerekli modülün Halk Eğitim Merkezleri’nde olması için Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) şikayette bulundu.

Geçtiğimiz aralık ayında Van Tuşba İlçe Halk Eğitim Merkezi tarafından yaptığı başvurusu onaylanan Hezex, çok sayıda kişiye aynı anda ulaşabilmek için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden derslik talebinde bulundu. Hezex, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden de olumlu yanıt aldığını ve geçtiğimiz salı günü ilk dersini gerçekleştirdi.

BAŞVURULAR KONTENJAN SAYISINI GEÇTİ

Ders kontenjanını, sınıf kapasitesinden kaynaklı sadece 25 kişi olarak belirleyebildiğini belirten Hezex, kurs için toplamda 70 başvurunun yapıldığını söyledi. Hezex, ders sırasında kayıt yapamayan öğrencilerin de kursa gelerek, ‘Biz de kayıt yapmak istiyoruz,’ talebinde bulunduklarını aktardı. Çok sayıda başvuru olduğu için öğrencilerin taleplerine olumsuz yanıt vermek zorunda olduğunu ve kursa gösterilen bu ilgiden de memnun kaldığını ekledi. Kursun sonunda öğrenciler Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı sertifika da alabilecekler. Kendisine izin verilmesi ve bir üniversite bünyesinde derslik açabilmesinin bundan sonraki süreçte birçok eğitimci ve eğitim almak isteyen kişiler için bir umut olduğunu söyledi.

Hezex, yaptığı ilk dersin ardından öğrencilerin kursa gösterdiği ilgiyi ve kursun açılma sürecini Serhat News’e anlattı.

'KÜRTÇE ÖĞRENMEK DE KAZANILMIŞ BİR HAKTIR'

Kürt Dili ve Edebiyatı mezunu öğretmeni olan ancak atanamayan yüzlerce Kürtçe öğretmen için önemli bir adım olduğunu ilk olarak belirten Hezex, “Kürt Dili ve Edebiyatı mezunları ne yazık ki kendi bölümlerinden atanamadıkları için başka bölümler okumaya başladı. Bende şu anda Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde Beden Eğitimi Öğretmenliği okuyorum. Birçok arkadaşım, markette, inşaatta ya da çok farklı yerlerde çalışmak zorunda kalıyor. En nihayetinde hepimizin bir şekilde geçimini sağlaması gerekiyor. Bu yüzden her meslektaşımın bu ve benzeri başvuruları yapmasını istiyorum. Bazı illerde engellemelerin de olduğunu duyuyorum ama bu bizim ısrarımızla olumlu sonuçlanacak bir durum. Bu kazanılmış bir haktır, kimsenin engellemek gibi bir durumu olamaz. Ama şunu da unutmamalıyız ki, bir kursun açılması için öğrenciden önce bir öğretmenin, kurun açılmasına yönelik talepte bulunması gerekiyor.” Kurs bitiminde, tekrar yeni dönem kurs açacağını da aktaran Hezex, Kürtçe seçmeli ders konusunda oluşan kamuoyunun, Kürtçe kurslar içinde oluşması gerektiğini söyledi.

'KURSA OLAN YOĞUN İLGİ BİZİ DE MUTLU EDİYOR'

Kursa katılan öğrencilerden Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Sercan Tuntay, daha önce Kürtçe Kurmancî kurs için başvuru yaptığını aktararak, “Kursun açıldığını görünce çok sevindim ve hemen başlamaya karar verdim. Anadilim Kürtçe ama Kürtçe hakkında yeni şeyler öğrenmek, Kürtçe yazabilmek ve dilbilgisine hâkim olmak çok önemli. Kursa olan yoğun ilgi bizi de mutlu ediyor. Bu ve benzeri çalışmaların artmasını istiyorum” dedi.

'KÜRTÇE EĞİTİMİ HERKESİN ALMASI GEREKİYOR'

Kursa katılan bir diğer öğrenci Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Matematik Bölümü öğrencisi Yusuf Soysal, kurs haberini Gernas Hezex’in sosyal medya paylaşımlarından gördüğünü ve bu şekilde başvurduğunu kaydederek, “Anadilime uzun zamandır ilgim vardı fakat imkân olmadığı için öğrenemiyordum. Haberi görünce çok sevindim. Şimdiye kadar girdiğimiz dersler çok güzel geçti. Çok güzel bir ortam var. Herkes çok heyecanlı. Kurs bitimine kadar iyi yazmak, anlamak ve konuşmak istiyorum. Bu derse girmeyene kadar eksikliklerimizi fark edemiyorduk. Bu eğitimi herkesin alması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Serhat News/  Zelal Sahidenur Sari