ABD’nin Afganistan'dan geri çekilmesi ve Taliban güçlerinin ülke yönetimini ele geçirilmesiyle insanlar göç yollarına düştü. Afganistan’dan kaçanlar İran, Van, Tatvan, Diyarbakır, Ankara üzerinden İstanbul’a oradan da Avrupa’ya gitmek istiyor. Uzun ve zorlu yolculukta birçok kişi göç yollarında yaşamını yitiriyor. 

GEÇİŞLER DEVAM EDİYOR

Kış mevsimi olmasına rağmen geçişler sürüyor. Soğuk havaya rağmen mültecilerin birçoğu donma tehlikesi yaşıyor. Geçtiğimiz günlerde Van’ın Özalp ilçesinde bir mülteci kadın çocuklarının donmaması için üzerindeki elbiseleri çocuklarına giydirmişti. Daha fazla soğuğa dayanamayan mülteci kadın donarak yaşamını yitirmiş, 2 çocuğu ise köylüler tarafından kurtarılmıştı. 

VİDEO ÇEKİMİ İLE REKLAM

İnsan kaçakçılarının, mültecileri nasıl sınıra getirdikleri, tarih ve yer belirtilerek anlatan bir video ortaya çıktı. Aralık ve Ocak’ta çekildiği belirlenen 2 görüntüde Türkiye’ye getirilen mültecilerin minibüslere bindirildiği anlara kadar birçok detay yer alıyor. İnsan kaçakçıları, bu videolarla hem reklam yapıyor hem de gelecek mültecilere sağlam iş yaptıklarını belirterek, insanları kandırıyor.