Van’ın Edremit ilçesinde “Örgüte yardım etmek” iddiasıyla yerel mahkemenin verdiği 2 yıl 1 ay hapis cezası onanan ve 9 Mayıs’ta tutuklanan yüzde 53 engeli bulunan 80 yaşındaki Makbule Özer için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuru yapıldı.

Özer için “Cezanın konutta infazı” için yapılan başvurunun Van İnfaz Hakimliği ve Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilmesinin ardından Avukat Dilan Kunt Ayan, bu kez de “Tedbir” talebiyle AYM’ye başvurdu.

‘HAYATİ BİR RİSK OLUŞTU’

Mezopotamya Ajansı’ndaki habere göre; avukat Dilan Kunt Ayan başvurusunda, müvekkilinin yaşı ve Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi sağlık kurulunca hazırlanan erişkinler için engellilik raporundan da anlaşılacağı üzere cezaevinde yaşamını tek başına idame ettiremeyecek durumda olduğunu belirtti. Özer’in gelinen aşamada hayatını yalnız idame ettiremeyecek boyutta engele sahip olduğunu ifade eden Kunt Ayan, “Müvekkilimin bu şartlarda cezasının infazının cezaevinde geçiriyor olması hayatı için ciddi risk oluşturduğu açıktır. Bu hususlar göz önünde bulundurularak hakkında kesinleşen cezanın infazının konutta infaz usulüne çevrilmesi gerekirken taleplerimizin reddi müvekkilin anayasa ile güvence altına alınan birçok temel hakkını ihlal etmektedir” dedi.

‘TÜM HAKLARI İHLAL EDİLİYOR’

Müvekkilinin yaşadığını mağduriyetin son bulması için en azından tedbir kararı ile infazının konutta geçirmesine karar verilmesi gerekirken bu taleplerin farklı gerekçelerle ret edildiğine dikkat çeken Kunt Ayan, başvurusunda, “Müvekkilimizin yaşadığı mağduriyeti arttırmakta ve ceza infaz kurumunda geçirdiği her an Anayasa ve Uluslararası sözleşmeler ile güvence altına alınan temel insan hakları ihlal edilmektedir. Yargı mercileri müvekkilimizin cezaevinde kaldığı her geçen gün haklarının ihlalini önlemek noktasında hiçbir tedbir almayıp, taleplerimizi reddetmek ile bir gün dahi ceza infaz koşullarında yaşaması mümkün durumda olmayan müvekkilin yaşam hakkı dahil bir çok temel hakkını ihlaline neden olmuşlardır” ifadelerine yer verdi.

‘CEZANIN KONUTTA İNFAZINA KARAR VERİLMELİ’

Gelinen aşamada cezasının infazına başlanan müvekkilinin konutta infaz koşullarının uygulanmasına yönelik başvuruda, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin raporunun alınmadığına dikkat çeken Kunt Ayan, başvurusunun devamında şu ifadelere yer verdi: “Adli Tıp Kurulunca düzenlenen rapor beklenmeden taleplerimizin farklı gerekçelerle reddi nefes darlığı çeken, yürüme güçlüğü olan müvekkilimizin yaşam hakkını da ihlal etmektedir. Tarafımızca ulaşılabilen Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi sağlık kurulunca hazırlanan erişkinler için engellilik raporu ve ceza infaz kurumunda bulunan müvekkilin adli tıp kurumunca onaylanacak rapora erişebilme imkanının olmaması birlikte değerlendirildiğinde; müvekkilimizin haklı talebi ret edilmeden önce gerekli raporlar alınana kadar talebimizin kabul edilmesi, tedbiren müvekkilimiz hakkında infazın konutta geçirilmesi kararının verilmesi, konutta infazdan beklenen amaca daha uygun olacağı gibi müvekkilin maruz kaldığı hak ihlallerini de ortadan kaldıracaktır.”

‘HAKKANİYETE UYGUN DEĞİL’

Müvekkillerinin onurunu da zedeleyecek şekilde mevcut rahatsızlıkları ile hapishanede tutulması işkence ve diğer kötü muamele davranışı kapsamında nitelendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Kunt Ayan, “Müvekkilin kendisine infaza davet çağrısı gelmeden eşi ile birlikte teslim olması yaşıyla ve hastalığıyla bağlantılı olarak ele alındığında son derece elem ve acı vericidir. Kaldı ki müvekkilin infaz kurumuna eşiyle beraber gönderilmesi dahi insan haysiyetle bağdaşmayan muamelenin de ötesindedir. Müvekkilin hayatına yönelik mevcut tehlikenin geç olmadan önlenmesi adına hapis cezasının konutta infaz suretiyle giderimi gerekmektedir. Gelinen bu aşamada cezaların infazının amacı suçlunun ve toplumun sağlığını korumak olduğundan hasta, yaşlı bireylerin hapis cezalarını hapishaneler infaz etmek, cezanın maksadını da aşacaktır. Sonuç olarak; engelli ve oldukça yaşlı olan müvekkile yönelik talebimizin reddi infaz hukuku kurallarına ve hakkaniyete uygun değildir” ifadelerine yer verdi.

‘TEDBİR KARARI’ TALEBİ

Kunt Ayan, müvekkilinin yaşı ve sahip olduğu engel durumu, kendi başına kişisel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak olması, yürümekte dahi zorlanması birlikte değerlendirildiğinde infazına başlanmış olan cezanın infazının konutta çektirilmesine tedbiren karar verilmesini talep etti.