Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Yusuf Kenan Dinçer, cezaevindeki hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na gönderdi. Tutukluların cezaevinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin raporunu Gergerlioğlu, paylaştı. Raporda, tek kişilik hücrelerde tutulan hasta tutukluların, wernicke korsakoff, yüksek tansiyon, epilepsi başlangıcı, kalpte ritim bozukluğu, migren gibi hastalıkları olduğu kaydedildi.

Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 6 hasta tutuklunun 6 aydır tek kişilik hücrede tutularak cezalandırıldığı kaydedilen raporda, tutukluların Talat Şanlı, Şahin Kaya, Akil Nergüz, Yusuf Kenan Dinçer, Tamer Korkmaz ve Murat Kaymaz olduğu açıklandı. Raporda, cezaevi yönetiminin aynı hastalıklara sahip kişileri 2 veya 3 kişilik hücrelerde tutmasına rağmen, 6 tutuklu tek kişilik hücrelerde tutuluyor.

YAYIN KİTAP YASAĞI

Cezaevi yönetiminin keyfi olarak kitap, dergileri tutuklulara verilmediği belirtilen raporda, İzmir 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nden Remzi Uçucu’nun gönderdiği “Kiraz Ağacı” isimli kitabın “kurumun güvenliğini tehlikeye düşürüyor” denilerek Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Tamer Korkmaz’a verilmediği kaydedildi.

SOHBET HAKKI

Raporda, cezaevi yönetiminin yasal olarak haftada 10 saat olan sohbet hakkının daha önce 3 saat olarak uyguladığı ama son 21 aydır ise tamamen kaldırdığı belirtildi.

HABER KANALLARINA SANSÜR

Cezaevi yönetiminin alternatif medya kanallarını keyfi olarak engellediği ifade edilen raporda, İnfaz Hakimliği’nin bu durumu “teknik arıza” olarak ifade ettiği açıklandı. Yönetimin, tutukluların Tele-1 ve Halk TV’yi izlenmesinin engellenmesine gerekçe olarak “Bakanlığın yazılı ve sözlü talimatı var” denildiği kaydedildi.

Cezaevini yönetiminin, mevcut kanallarının tutuklulara sorularak belirlenmesi yasasına uymadığı “size mi soracağız” diyerek keyfi olarak belirlendiği ifade edilen raporda konuya ilişkin “bizler Aralık ayında buraya getirildik, getirildiğimiz günden bu yana bize hiç anket yapılmadı. Bize televizyon kanallarının yayına verilmesini isteyip istemediğimiz sorulmadı” ifadelerine yer verildi.

‘ADALET İSTİYORUZ’

Raporda, Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan alan olan 65 yaşındaki hasta tutuklu Ali Osman Köse’nin sağlık durumuna dikkat çekilerek “merhamet değil, adalet istiyoruz” ifadelerine yer verildi. Ali Osman Köse’nin yüksek tansiyon, prostat gibi kronik hastalıkları bulunuyor. Raporda Ali Osman Köse’nin tedavisinin yapılması talep edildi.