Van'da 2008 yılındaki yasaklı Newroz kutlamalarında polis şiddetine maruz kalan 63 yaşındaki Behice Özlü'nün o dönem yaşadıklarına dair başlattığı hukuki mücadele sürüyor. 2 kişinin yaşamını yitirdiği olaylı Newroz'da üst üste yığılarak darp edilen kişilerden biri olan Özlü, şiddet sonrası polislerden şikayetçi oldu. 

Şikayetin üzerinden bir yıl geçtikten sonra Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Özlü’nün ifadesi alındı. Emniyette alınan ifadede avukat hazır bulundurulmazken, Özlü de yaşadığı baskıdan kaynaklı şikayetinden vazgeçti. Özlü'nün avukatı Mahmut Kaçan, ifadenin "mevzuat dışı" alındığı gerekçesiyle ilgili polisler hakkında yeniden şikayetçi oldu.  

YILLAR SONRA 'TAKİPSİZLİK'  

İkinci şikayetin üzerinden yıllar geçmesine rağmen dosyada herhangi bir ilerleme sağlanmadı. Av. Kaçan, bunun üzerine 7 Mart 2016 tarihinde "soruşturmanın etkili yürütülmemesi" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Başvuruda, "kötü muamele yasağı ile toplantı ve gösteri yürüyüş haklarının ihlal edildiği" belirtildi. AYM'ye yapılan başvurunun üzerinden 2 yıl geçmesi sonrası dosyaya bakan savcılık şikayete ilişkin "takipsizlik" kararı verdi. 

AYM'DEN RET

AYM ise, 23 Haziran 2020 tarihinde başvuruyu karara bağladı. Başvuru dosyasında yer alan polis şiddetine dair görüntüleri görmezden gelen AYM, "başvuru yolları tüketilmedi" gerekçesiyle başvuruyu reddetti. AYM, "Başvurucunun başvurusunu takip etmek için kendisinden beklenen asgari özeni göstermediği anlaşılmış; bu nedenle olağan kanun yollarını usulüne uygun tüketmediği sonucuna ulaşılmıştır" diye kaydetti. 

Av. Kaçan, AYM'nin kararı sonrası geçtiğimiz günlerde dosyayı "işkence ve kötü muamele" gerekçeleriyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdı.(Van/MA)