Avrupa’ya gitme umuduyla Afganistan, Pakistan ve Bangladeş gibi Güney Asya ülkelerinden yola çıkan on binlerce mülteci aylardır yollarda. Güzergahları itibariyle İran’dan sınırı yaya olarak geçerek Türkiye’ye giriş yapan mültecilerin ilk duraklarından biri Van. 

Kente gelen mültecilerinin büyük çoğunluğunu çocuklar oluşturuyor. Bunlardan biri Afganistan’ın Tahar kentinde yaşayan ailesini geride bırakarak yeni bir yaşam kurma ümidiyle yola çıkan 12 yaşındaki Orhan B. 

Doğduğu topraklardan binlerce kilometre uzaklıktaki Van’a gelen küçük çocuk, neden yollara düştüğünü anlattı. 

GERİ GÖNDERİLME KORKUSU 

Yaşadıkları mahalleye Taliban tarafından baskın yapıldığını ve zulme uğradıklarını dile getiren Orhan B., bu nedenle yaşadığı ülkeyi terk etmek zorunda kaldığını söyledi. Doğduğu evi ve ailesini isteyerek değil, mecburen geri bırakmak zorunda kaldığını belirten Orhan, “Yolda yakalanıp geri gönderilmekten çok korktum ama şuan buradayım” dedi.

ANKARA'YA BİN DOLAR 

Ankara’ya ulaşabilmek için İran’da anlaştığı insan kaçakçılarına bin dolar ödeme yaptığını söyleyen Orhan, bu parayı Ankara’da çalışan bir akrabalarından borç aldıklarını ve çalışarak geri ödeyeceğini ifade etti.

Mülteci çocuk, duygularını “Çok zorluk çektim ve ailemi çok özleyeceğim ama yapacak bir şey yok” sözleriyle dile getirdi.(Van/MA)