Sabun üretiminin merkezlerinden biri olan Van’da, 1910 yılından beri sabun üretiliyor. Rivayete göre; 1040 yılında kentte 60 sabun atölyesinde üretilen 20 ton sabun, o dönem kenti yönetenler tarafından yoksullara ücretsiz, zenginlere ücretli veriliyordu, geriye kalanlar ise İran, Irak gibi ülkelere ihraç ediliyordu. Şimdilerde ise kentte sadece bir sabun atölyesi kaldı. Atölye sahibi Murat Said Yaşar, Van Gölü suyundan sabun üretmeye başladığını söyledi.

DEDE MESLEĞİ 

Van’da 1910 yılında dedesinin sabun üretmeye başladığını belirten Yaşar, dedesinin mesleğini şimdilerde kendisinin sürdürdüğünü söyledi. Ürettikleri sabunların Türkiye’nin çeşitli yerlerine yanı sıra yurt dışına da sattıklarını ifade eden Yaşar, “Yaptığımız sabunların içerisinde kimyasal madde yok. Van Gölü suyuyla yaptığımız sabunlar dışında defne, keçi sütü, çörek otu, Isırgan otu, lavanta, çam, katran, eşek sütünden sabunlar da üretiyoruz” diyerek, doğal sabunlar ürettiklerini anlattı. 

GÖL SUYU KULLANIYOR 

Sabun üretiminde Van Gölü’nün suyunu kullandığını ifade eden Yaşar, “1 buçuk yıldır Van Gölü suyundan sabun üretiyoruz. Ürettiğimiz sabunlardan tüketiciler gayet memnun. Van Gölü suyunun bir özelliği de ısıtıldığı vakit termal haline dönüşüyor. Suyun içerisindeki kimyasallar hem temizleyici hem tedavi eden elementlerdir. Flor, klor, karbonat, tuz ve soda gibi elementler var. Bu işi zevkle yapıyoruz” dedi.

Yaşar, sabun üretiminde ya arıtılmış su ya yağmur ya da kar suyu kullanılması gerektiğini belirterek, “Dünyanın tek sodalı gölü Van Gölü’dür ve bu suyu da sabun üretiminde denemek istedik. Başta ütopik geldi, çünkü kullanacağımız malzemeler ile etkileşince farklı bir reaksiyon gösterir mi diye düşündük. Bu suyun insanlara zarar verip vermeyeceği konusunda araştırma yaptık. 8 yıllık çalışmamamızın ardından başarılı olduk ve bu durumdan da memnunuz. El emeğiyle sabun üretimi yapıyoruz” şeklinde konuştu.  

18 ÇEŞİT SABUN ÜRETİLİYOR

Tüketici talebine göre sabun ürettiklerini belirten Yaşar, ilk önce 6 çeşit sabun üretimine başladıklarını ve şimdilerde ise sayıyı 18’e çıkardıklarını söyleyerek, herkesi Van Gölü suyundan yapılan sabunu denemeye davet etti. 

MA / Mehmet Şah Oruç