Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Parti Meclis (PM) üyesi Fırat Keser hakkında, 2015 yılında “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan bir dava kapsamında ifade vermek üzere 28 Mayıs’ta gittiği mahkemede tutuklandı. Davaya konu olan olayın 2011 yılında gerçekleştiği ve 2014 yılında tanık ifadelerine başvurulduğu iddianamede, Keser hakkında herhangi bir tanık ifadesi yer almadı. Aydın 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne 2015 yılında ifade veren Keser, olayla ilgili bilgisinin olmadığını söyledi. 

2015’TE TANIMIYOR

Davanın 14 Temmuz 2015’te görülen ilk duruşmasında tanık olarak dinlenen M.Ç., şu beyanlarda bulundu: “Aydın'dan İzmir'e geçtik, İzmir'de en az 7-8 ev değiştik, bu evler nerede ve kime ait tam olarak hatırlamıyorum. Bir sonraki mahkeme de ifadelerim de bir çelişki olması durumunda, ilk beyanım geçerlidir.”

Mahkeme heyeti, duruşmada hazır bulunan Keser’i tanıyıp tanımadığı sorulan tanık M.Ç., “Bana gösterilen sanık Fırat Keser olduğu söylenen kişiye şu anda bakıyorum, 4 sene geçti, bu kişiyi görüp görmediğimi, kendisi ile bu olayla ilgili bir ilişkim olup olmadığını hatırlamıyorum” ifadeleri kullandı. 

ÇELİŞKİLİ İFADELER

11 yıldır devam eden yargılama kapsamında 25 Nisan görülen 19’uncu duruşmada, hiçbir talep olmamasına rağmen tanık M.Ç. mahkeme heyeti tarafından tekrar dinlendi. İkinci kez dinlenen M.Ç., ilk olarak verdiği ifadenin aksine, Keser’i tanıdığını ileri sürdü. M.Ç., ifadesinde “İzmir'de Fırat ile buluştuk, Fırat isimli şahsın evinde 1 gece kaldım” iddiasında bulundu. 

TUTUKLAMA KARARI 

Keser, davanın 28 Mayıs’ta görülen 21’inci duruşmasına, Van Adliyesi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Mahkeme salonu kapısının polisler tarafından kapatıldığı duruşmada, Keser’in tutuklanmasına karar verildi. Keser, cezaevine gönderildi. 

MA / Dindar Karataş