Van’da 23 Ekim 2011’de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde, 604 kişi yaşamını yitirdi, 4 binden fazla kişi yaralandı ve 2 bin 262 ev, işyeri ve konut enkaza döndü. Kentte depremin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen depremin yaraları hala sarılmazken, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şubesi Başkanı Fırat Durmaz, depremden ders çıkarılmadığını söyledi. 

‘VAN, DEPREME HAZIR DEĞİL’

O gün yaşanan vahim tablodan ders çıkarılması gerektiğini ifade eden Durmaz, depremin üzerinde 10 yıl geçmesine rağmen bununla alakalı ciddi bir sorgulamanın yapılmadığını belirtti. Durmaz, “Türkiye depreme hazır olma noktasında sınıfta kalmış durumdadır. Depremler yaşandığında veya yıl dönümlerinde sadece depremleri hatırlıyoruz. Bu konuda kamu kurumları ve sivil toplum örgütleri üzerlerine düşen görevleri yerine getiremiyor. Van’da olası bir deprem sırasında alınmamış tedbirler ve iyileştirilmemiş durumların çok ciddi bir etkisi olacaktır. Van bu nedenle olası bir depreme hazır değildir. Deprem sonrası yapılan hasar tespit çalışmalarında 12 bin adet konutun ağır ve orta hasarlı olduğu tespit edildi. Üzerinde 10 yıl geçmesine rağmen bununla alakalı bir yıkım çalışması yapılmadı. Aslında bunların ivedilikle tamamının yıkılması ve çürük binaların elenmesi gerekiyor. Bununla alakalı bir çalışma yürütülmedi, bu çok ciddi bir risktir” dedi. 

‘RİSKLİ BÖLGELERDE YAPILAŞMA VAR’

Deprem sonrası hasarlı olan binaların tespit çalışmasının da sağlıklı yürütülmediğini vurgulayan Durmaz, teknik donanımı olan kişilerin değil gönüllü olan kişiler tarafından bu çalışmaların yürütüldüğünü, bu nedenle riskli yapı sayısının çok daha yüksek olabileceğine dikkat çekti. Kurumların, bu yapılarla ilgili TMMOB’un bileşenlerinden çok ciddi bir destek ve yardım almasını gerektiğini ifade eden Durmaz, “Her şehirde olduğu gibi Van’da da zemini yapılaşma için riskli olan yerler var. Elbette buralarda yapılaşama yapılabilir ama belirli kriterlerde önlemeler alınarak yapılabilir. Zemin değerlerinin kurtarmadığı durumlarda farklı temel metotlar yapılır, zemin iyileştirme yapılır ve daha sonra imara açılır ve yapılaşma yapılır. Van’da da riskli olan birçok yer şu an yapılaşmaya, yani kentleşmeye açılmış durumda. Bu konuda maalesef yeterli önlemler alınmış değil. Bunu görüyor ve inceliyoruz. Bu durum da çok ciddi bir risk teşkil etmektedir. Bu bölgelerde zemin iyileştirmelerinin takip edilmesi ve zemin iyileştirilmesi yapılmayan yerlerde yapılaşmanın önüne geçilmesi gerekmektedir” diye konuştu.  

TOPLANMA YERLERİ

Van’da olası bir deprem sırasında yetersiz olan toplanma yerlerinin sayısının arttırılması gerektiğini söyleyen Durmaz, toplanma alanları olarak belirlenen yerlerin birçoğunun oto park, semt pazarı ve bakkal olarak kullanıldığını söyledi.