Belediye eliyle insan kaçakçılığı yapıldığı iddialarına konu olan gezi organizasyonlarından birinin de Van'ın Tuşba ilçesinde gerçekleştiği ortaya çıktı. Almanya’ya 55 kişinin katılacağı gezi organize edildiği haberleri üzerine AKP Tuşba Belediyesi bu iddiaları yalanladı ama belediye meclisinin bu yönde meclis kararı aldığı ortaya çıktı.

Malatya’dan resmi geziyle Almanya’ya giden 43 kişinin ortada olmamasına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında dün dört bürokrat görevden alınırken, Van’da AKP Tuşba Belediyesi'nde 55 kişinin benzer şekilde Almanya'ya gittiği iddiaları gündeme geldi. AKP Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman iddiayı yalanladı. Ancak Tuşba Belediye Meclisi'nin 07 Ocak 2021 tarihinde düzenlenen toplantısında AKP üyelerin oylarıyla buna ilişkin karar aldığı ortaya çıktı.

Tuşba Belediyesinin resmi sitesinden de yayınlanan meclis kararında şu ifadelere yer verildi: “Belediyemiz ve Yeni Baskilliler Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği ile birlikte toplam 55 kişinin tüm masraflarının davet sahibi Nordbau-Oldenburg GmbH & Co Tannenkrugstrabe şirketine ait olmak üzere ÇEVREYE DUYARLI BİREYLER YETİŞTİRMEK adlı proje kapsamında Almanya'nın Oldenburg Belediyesi ile diğer kuruluşlarının belediyecilik anlamında çevre ile ilgili çalışmalarını yerinde görmek ve incelemek amacı ile teknik geziyi gerçekleştirecek olan belediye meclis üyelerimizin ve personellerimizin görevlendirilmesi uygun görülmüştür. Oy çokluğu ile karar verildi.”

TUŞBA BELEDİYESİ: ÇARPITMA VE İFTİRA

Tuşba Belediyesi bu karara rağmen dün yaptığı açıklamada, bu konudaki haberlerin maksatlı olduğunu belirterek şu açıklamayı yapmıştı: “Tuşba Belediyemizin düzenlemiş olduğu tüm eğitim seminerleri ve yetiştirme kursları, kendi imkânları ve kamu kurum ve kuruluşların işbirliği ile yurt içinde gerçekleştirilmiştir. İddia edildiği gibi hiçbir eğitim programı yurt dışında yapılmamış ve eğitim amaçlı Almanya başta olmak üzere hiçbir Avrupa ülkesine ve yurt dışına belediye başkanımız, belediye meclis üyelerimiz, başkan yardımcılarımız, birim müdürlerimiz ve personelimiz dahil hiç kimse kesinlikle gönderilmemiştir. Kaynağı belirsiz duyumlardan oluşan sözde haberler, bazı çevrelerin belli amaçlara ulaşmak için yaptıkları karalama kampanyasının bir ürünüdür. Tuşbalılara hizmetin en güzelini zamanında ve kesintisiz bir şekilde sunma gayreti ve çabası içerisinde olan Tuşba Belediyemizin, çarpıtma ve iftiralara malzeme edilmesini kınıyor, kendi menfaatleri için bu yola başvuranları etik kuralları çerçevesinde davranmaya davet ediyoruz."

VALİLİK KARARI ONAYLAMAMIŞ

Tuşba Belediye Meclisi'nin aldığı kararı Van Valiliği'nin onaylamadığı anlaşıldı. Valilik ‘Pandemi koşulları’ nedeniyle yurt dışına ziyareti uygun bulmadı. HDP’li Belediye meclis üyeleri, konuya ilişkin Tuşba Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğünden resmi yazı istediklerini ancak taleplerinin reddedildiğini söyledi.

TUŞBA'YI SEÇİMİ FARKLI KAYBEDEN SALİH AKMAN YÖNETİYOR

Tuşba Belediyesini 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde HDP’li Yılmaz Berki ve Ayşe Minaz kazanmasına rağmen KHK gerekçesi ile YSK tarafından mazbataları verilmedi. Ardından seçimleri farklı bir şekilde kaybeden AKP Salih Akman İçişleri Bakanlığı tarafından belediye başkanı olarak atandı. Tuşba Belediyesini iki yıldır AKP'li Akman yönetiyor.