Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde kazandığı ancak eşbaşkan adayı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildiği gerekçesiyle AKP'li aday Salih Akman'a teslim edilen Van Tuşba Belediyesi'nin "2020 Yılı Bütçe Denetim Komisyonu Raporu" tamamlandı. HDP'li ve AKP'li üyelerin de yer aldığı komisyonun hazırladığı rapor, önceki gün yapılan Nisan ayı Belediye Meclis toplantısında okundu. HDP'li üyelerin rapordaki tespitleri, belediye bütçesinin nasıl çarçur edildiğini ortaya koydu.  

BAKANLARA BAL VE PEYNİR  

Raporda, geçtiğimiz yılın Şubat ayında Van-Bahçesaray karayolunda 42 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan çığ felaketleri sonrası kente gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya hediye olarak bal ve peynir alındığı belirtildi. 

DİYANETİN YEMEĞİ BELEDİYEDEN

Raporda, Tuşba Belediyesi ile Van İl Müftülüğü’nün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla "Geçmişten Günümüze Kadın ve Toplum" başlıklı konferans için 292 kişiye yemek verildiği ve 11 bin TL fatura kesildiği kaydedildi.

MAKAM ARACINA 31 BİN TL  

Raporda, AKP'li Başkan Salih Akman'a makam ve koruma aracı kiralandığı ve bu araçlar için aylık 14 bin 500, yıllık ise 31 bin 428 TL kira bedeli öndendiği bilgisine yer verildi. 

Raporda, 14 Şubat 2020 tarihli kesilen 2 fatura ile taziye yemekleri için belediye bütçesinden 14 bin 894 TL'nin harcandığına dikkat çekildi. Ancak söz konusu taziyelerin kimlere ait olduğu bilgisi yer almadı. 

AKRABA DÜĞÜNÜNE ALTIN 

Raporda, AKP’li Salih Akman’ın gittiği düğünler için aldığı 2 yarım ve 1 çeyrek altını da belediye bütçesinden karşıladığı kaydedildi. Söz konusu düğünlerden birisinin AKP'li Akman'ın akrabasının düğünü olduğu vurgulandı. 

Yine, Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğulları’nın da katıldığı bir programda 140 kişiye verilen yemeğinin faturasının belediye bütçesinden karşılandığı raporda yer aldı. Söz konusu yemeğin fatura bedeli 4 bin 949 TL olarak tespit edildi. 

İHA, YENİ ŞAFAK VE AKİT'E ABONELİK 

Hükümet yanlısı Yeni Şafak, Milat ve Yeni Akit gazetelerine abonelik yapıldığı bilgisine yer verilen raporda, abonelik ücreti için toplam 11 bin 700 TL fatura kesildiği kaydedildi. Yine, İhlas Haber Ajansı'na (İHA) da yıllık 6 bin TL karşılığında abonelik yapıldığı belirtildi. 

4 KİLİME 4 BİN 320 TL 

Rapordaki tespitler bunlarla da sınırlı değil. Ayrıca kente gelen kimi Bakan ve üst düzey protokol üyelerine hediye edilmek üzere 4 kilim alındığı ve bunun için 4 bin 320 TL fatura kesildiği bilgisine yer verildi.  

AKP'Lİ AKMAN: 2 KİLO PEYNİR ÇOK MU?

Söz konusu tespitler sonrası HDP'li üyelerin yaptıkları itirazlar kimi zaman toplantıda tansiyonun yükselmesine neden oldu. HDP’li meclis üyeleri, 19 bin TL fatura ile kesilen peynir ve balın neden belediye bütçesinden karşılandığını AKP'li Salih Akman'a sordu. 

AKP’li Akman ise, “Bu kadar hizmet ediyorum, 2 kilo peynir almışım çok mu" şeklinde yanıtladı. 

Bunun üzerine HDP grubu adına söz alan Ayşe Minaz, “Çok istiyorsanız kendi cebinizden karşılayın. Neden halkın parası ile başkalarına hediye alıyorsunuz. Çığ felaketi için yine gelen insanlara hediye vermenizi ve masrafının belediyeden karşılanmasını etik ve doğru bulmuyoruz. Meselemiz paranın miktarı değil. Bu paranın halkın parası olmasıdır. Bir kuruşunun dahi çarçur edilmesini istemeyiz. Bunu ahlaki bulmuyoruz” şeklinde tepki gösterdi. 

AKP’li meclis üyelerinin, “Siz de birçok yere para gönderiyorsunuz. Sürekli dağa para gönderiyorsunuz” sözleri toplantıdaki gerginliğin yükselmesine neden oldu. 2 kez ara verilen toplantıda HDP'liler, AKP’lileri iddialarını ispat etmeye çağırdı. 

'EN BÜYÜK HIRSIZ...' 

HDP eşbaşkanları Ayşe Minaz ve Yılmaz Berki, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde yüzde 52 oyla Tuşba Belediyesi’ni kazanmışlardı. Ancak Yüksek Seçim Kurulu (YSK), HDP’li eşbaşkan adaylarından Yılmaz Berki'ye KHK'li olduğu gerekçesiyle mazbata vermemişti. YSK, Berki'nin yerine seçimlerde ikinci gelen AKP'li Salih Akman'a mazbatayı vermişti.

Belediyenin 16 Nisan 2019'da yapılan ilk meclis toplantısında AKP'li Akman'ın, mazbatası verilmeyen eşbaşkan Ayşe Minaz'ın öğretmeni olduğu ortaya çıkmıştı. Minaz, söz konusu toplantıda AKP'li Akman'ın gözlerinin içine bakarak, "Salih hoca sen benim öğretmenimken, arkadaşlarımızın kalemini, silgisini çalmamayı öğrettin. Ama görünen o ki sen sistem içerisinde büyük bir hırsız olmuşsun da senin haberin yok. En büyük hırsızlığı meğer siz yapıyorsunuz. Siz bu halkın iradesini gasp ederek o başkanlık koltuğunda oturmuş olabilirsiniz. Hatta kurbanlar kesip belediyeye geliyorsunuz. Siz hangi dine mensupsunuz? Siz bu halkın iradesini gasp edip burada belediye başkanlığı yapacağınızı mı zannediyorsunuz? Bu halkın içerisine yüzü ak bir şekilde çıkacağınızı mı zannediyorsunuz? Siz bu halkın belediye başkanı değilsiniz. O oturduğunuz koltuk halkın seçtiği ben ve Yılmaz Berki'nin koltuğudur. Siz bir gaspın ürünüsünüz" ifadelerini kullanmıştı. Van'da kayyımın müdüründen milyonluk vurgun

Mezopotamya Ajansı / Dindar Karataş