Van'ın Tuşba Belediyesi Meclisi, 2022 yılı bütçe görüşmeleri için belediyede toplandı. Bütçeye tepki gösteren HDP’li meclis üyeleri ile AKP’li meclis üyeleri arasında sözlü tartışma yaşandı. Belediyenin 150 milyona tekabül eden 2022 bütçesi, tartışmalar sürerken AKP’li meclis üyelerinin çoğunluğuyla kabul edildi. 

‘HALKIN OLMADIĞI BÜTÇE HAZIRLANDI’ 

Meclis toplantısının ardından HDP meclis grubu, açıklama yaptı. HDP’li meclis üyeleri adına açıklama yapan Belediye Eşbaşkanı Ayşe Minaz, bütçe kalemlerine ilişkin soru sordukları birim müdürlerinin açıklama yaparken AKP’li Belediye başkan yardımcısı tarafından sözlerinin kesildiğini ifade etti.  Kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi tarafından bazı mahallerde yapılması gereken kentsel hizmetlerin üzerinde tartışma çıktığını söyleyen Minaz, “Yatırımın olmadığı, halkın içinde olmadığı kadın, çocuğun ve gençliğin hiçbir şekilde esas alınmadığı, pandemi sürecinde sosyal desteklerin olmadığı bir bütçe hazırlandı. Biz bu bütçeye karşı itirazları dile getirirken, ‘oldu bitti’ bir bütçe ortaya çıkardılar.  Biz bu tartışmaları yürütürken, bütçe oylamasına geçildi. Oylama olmadan önce bütçe raporun okunması gerekiyor. Meclisi çoğunluğu AKP’de olduğu için de bütçeyi geçirdiler. Buradan yasal yollardan sesleniyoruz, belediyede hukuka aykırı bir işleyiş yapılmıştır.  Biz bu yaşananların hukuksuz olduğunu Yazı İşleri Müdürüne ve diğer müdürlere söylememize rağmen ‘siz istediğiniz merciye şikayet edin, biz böyle gördük, böyle yapıyoruz’ diyerek cevap verdiler. Buradan bir kez daha çağrımızı yineliyoruz; oyladığınız bütçe hukuka uygun değildir. Gelin halkı ilgilendiren düzenli bir bütçe yapalım”  dedi.

MAZBATA AKP’Lİ ADAYA VERİLMİŞTİ

31 Mart 2019’daki yerel seçimde Tuşba Belediyesi eş başkanlığına Yılmaz Berki ve Ayşe Minaz seçildi. Ancak YSK, eşbaşkan seçilen Yılmaz Berki'nin Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilmesini gerekçe göstererek mazbatayı AKP'li Salih Akman'a vermişti. Bu gelişmenin ardından HDP’li belediye meclis üyelerinin görevden alınarak yerine kayyımların atanması ardından meclis çoğunluğu da AKP’ye geçmişti.