Türkiye Futbol Federasyonu 3’üncü Lig 2’nci Grup’ta mücadele eden Cizrespor gittiği kentlerde uğradığı fiziksel ve sözlü ırkçı saldırılar sebebiyle ligden çekilme kararı aldı. Cizrespor’un liglerden çekilmek zorunda bırakılmasına tepki gösteren Halkların Demokratik Partisi (HDP) PM üyesi eski futbolcu Barış Karabıyık ve Taraftarlar Derneği (TARAF-DER) Başkanı Cem Üner, Cizrespor’un almış olduğu kararın yaşadıkları haksızlıklara bir tepki olarak kamuoyuna yansıdığını dile getirdi. 

Cizrespor’un almış olduğu kararı ülkedeki taraftar haklarını savunan tek dernek olan TARAF-DER olarak üzüntüyle karşıladıklarını dile getiren Cem Üner, “TV görüntülerinden uzak kalan liglerin kaderi bu olmamalı. TFF’nin alt ligleri çok önemsemediğini birçok kez yaşadıklarımızla tecrübe ettik, varsa yoksa Süper Lig. Ancak temeli oluşturan 3.ve 2. Lig takımlarıdır. Yaşanan durumun ligden çekilecek kadar keskin bir karara varmasını üzücü bir durum olarak değerlendiriyorum” dedi.

‘SEVGİ TÜM SORUNLARI ÇÖZECEKTİR’

Tüm sorunların ancak evrensel bir spor anlayışı ile çözüleceğine vurgu yapan Üner, “Ülkemizin her ilinde gençlik spor kurumlarının işlevselliğinin gözden geçirilmesi, haksızlıklar karşısında tarafsız spor adamlarının işlerine müdahale edilmeden gerekli yaptırımların uygulanmasını temenni ediyorum. TARAF-DER sporun sadece spor olmasını, tüm rantsal bakışların ortadan kaldırılmasını ve bunun gereği olarak Passolig iptal davalarıyla hukuki açıdan mücadelesini sürdürmektedir. Sevgiyle bakalım, sevgi tüm sorunları çözecektir” dedi.

‘BÖLGELER ARASI BARIŞ TEMSİL’

Gittiği her kentte rakip takım taraftarlarınca ırkçı saldırıları maruz kalan Cizrespor ve Amedspor gibi bölge takımlarının aynı zamanda bölgeler arası barışı temsil ettiğini ifade eden eski futbolcu Barış Karabıyık ise “Ligden çekilmek tavrı sadece yarışmacı takımlara mahsus bir durumdur. Ne Amedspor ne de Cizrespor aldıkları bir mağlubiyet ya da hakemler veya federasyon üzerinden kendilerine oyun oynandığı gerekçesiyle ligden çekilemezler. Ligden çekilmek yerine ancak ligde kalabilmek için karşılarındaki tüm organlarla mücadele ederler. Etmek zorundadırlar. Çünkü halkların haklılıklarını anlatmak için TBMM nasıl bir mevziyse, Amedspor ve Cizrespor gibi gücünü halktan alan takımlar için de Türkiye ligleri de aynı şekilde bir mevzidir ”dedi.  

‘HAKEMLER DE TIKANIKLIĞA SEBEBİYET VERİYOR’

Amedspor UltrAmed Taraftar Grubu Derneği Başkanı İhsan Çetinkaya da son yıllarda tüm bölge takımlarının gittiği deplasmanlarda saldırılara uğradığını belirterek, “Bu olumsuzluklar yetmezmiş gibi birde son yıllarda artarak devam eden ‘hakem hataları’ çekilmez, tahammül edilemez bir hal almış durumdadır. Deplasmanlarda rakip takım taraftarının etkisinde kalarak, iç sahadaki maçlarımızda ise önyargıyla maç yöneten hakemler takımlarımızın başarılı olması konusunda bir tıkanıklığa sebebiyet vermektedir” ifadelerini kullandı. 

‘BİR ÇIKAR YOL BIRAKMADIKLARININ GÖSTERGESİDİR’

“Futbol bir oyun, hakem de bir insandır hata yapabilir” diyen Çetinkaya, şunu ekledi: “Fakat bizce hakemlerin bu yanlış kararları hata olmaktan çıkmış bölge takımlarına karşı bir tutum haline gelmiştir. Son haftalarda Amedspor ve Cizrespor bu tutumdan nasibini fazlasıyla almış durumdadır. En son Diyarbakır’da oynanan müsabakada ve Cizre’de oynanan müsabakada hakem trioları her iki maçı da katletmiş ve skora direkt etki etmişlerdir. Cizrespor - Ağrıspor maçı sonrası artık bu taraflı kararları kaldıramayan kardeş takımımız Cizrespor ligden çekilme kararı almış olması aslında başka alternatif çıkar yol bırakmadıklarının göstergesidir.”

MA / Barış Ceyhan