Pandemi döneminde ekonomik olarak büyük sıkıntılar yaşayan spor kulüplerinin, kurdaki sert artışın ardından nasıl bir yol izleyecekleri merak ediliyor. Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, döviz kurundaki yükseliş ve TL'nin değer kaybına dair, ''Bu kurlarla spor yürütülemez hale gelmiştir'' değerlendirmesinde bulundu.

Dolar/TL günlük yüzde 14 yükselişle 13 seviyesini aşarak rekor tazelerken, Euro/TL de 15 TL seviyesine çıktı. Döviz kurundaki dengesiz yükseliş yabancı futbolcuların ağırlıkta olduğu spor kulüpleri daha da zorlayacağa benziyor. Dolar ve Euro’nun artmasıyla futbolculara döviz bazında ödeme yapan kulüplerin ödeyecekleri maaş yükü de katlanmış oldu.

'FUTBOLU YÖNETEBİLMEK ÇOK ZOR HALE GELDİ'

Cumhuriyet’e konuşan Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, konuyla ilgili yorumda bulunarak durumun vehametini ortaya koydu. Çebi, “Sportif faaliyetleri, özellikle futbolu mali açıdan yönetebilmek çok daha zor hale gelmiştir” ifadelerini kullandı.

Beşiktaş’ın bu sezonki maaş bütçesi yaklaşık 35 milyon Euro. Fenerbahçe’nin maaş bütçesi 33 milyon Euro civarındayken Galatasaray’ın maaş yükü 50 milyon Euro’ya yakın.

ÖDEMELER TL’YE DÖNMÜŞTÜ

Bununla birlikte, kulüplerin bankalardan döviz cinsinden aldığı kredilerin ödemesi kısa süre önce TL’ye çevrilmişti. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor’un bankalara toplamda 893 milyon dolarlık borcu vardı. Ancak futbolculara Euro veya Dolar olarak ödeme yapılması kulüpleri sıkıntıya sokacak. Dolar ve Euro'nun hızla yükselişi spor camiasını da olumsuz etkileyecek.