DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün açıklayacağı “İnsan Hakları Reformu Eylem Planı” için, “Kendisi gibi düşünmeyen herkesin vatan haini, herkesin terörist ilan edilebildiği bir ülkede insan hakları eylem planı ilan etmek sadece mizah dergilerine kapak olabilir” dedi.

Yeneroğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İnsan Hakları Eylem Planı açıklamasına tepki gösterdi. Eylem planı açıklanıyorsa Osman Kavala ve Ahmet Altan'ın serbest bırakılması gerektiğini vurgulayan Yeneroğlu, "İnsan hakları reformunu Meclis’e getireceğiniz günlerde hak ihlallerinizi yüzünüze vuran, Gergerlioğlu’nun milletvekilliğini bir twetinden dolayı elinden almaya utanmanız gerekir" diye konuştu. 

Yeneroğlu'nun açıklamasından satır başları şöyle: 

MİZAH DERGİLERİNE KAPAK

"Aslında ülkemizin nasıl bir trajedi içinde olduğunu gösteren bu tablo bile başlı başlına ülkemizin fotoğrafını özetleme için yeterli olduğunu belirtmek gerekiyor. Türkiye’de hukuk devleti kuvvetler ayrılığı yargı bağımsızlığı insan hakları ve kurallı piyasa ekonomisi konusunda gerçekten bir reforma ihtiyaç vardır. Çünkü ülkemiz anayasamızda yer alan temel hakların bile insanların elinden zorla alındığı ve anayasasız bir biçimde hukukun üstünde kendini konumlandıranlar tarafından yönetilen bir ülke haline gelmiştir. İktidar hukuk uygulamak yerine, düşman ceza hukuku anlayışını sürekli diri tutarak yargıyı baskı altına almakta ve vatandaşlarını da açıkça terörize etmektedir. Kendisi gibi düşünmeyen herkesin vatan haini, herkesin terörist ilan edilebildiği bir ülkede insan hakları eylem planı ilan etmek sadece mizah dergilerine kapak olabilir."

BEŞİNCİ SINIF ÜLKE

"Cezaevleri; pek çok aydın, siyasetçi, gazeteciyle dolmuştur. Bunu yanında ceza yasası anlamında, evrensel hukukun kabul etmediği suçlar icat edilmiştir. Yasal pek çok işlem ve eylem dolaysıyla insanlar yargılanmakta ve ceza almaktadır. Ve neden ceza aldıklarını dahi bilmemektedirler. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde ocak 2021 itibariyle 11 bin 750 derdest başvuruyla ülkemiz Rusya’nın ardından ikinci sıradadır. Nedense, Dünya veya Uluslararası sıralamalarına baktığımız zaman ne zaman insan hakları ihlal edilir, temel haklar ayaklar altına alınır, hukukun üstünlüğü yok kabul edilir ile ilgili sıralamalar varsa, ülkemiz o sıralamalarda şampiyonlar ligindedir. Ama nerde fikri özgürlüğü, basın özgürlüğü, temel hakların kullanımı ile ilgili imkanlar, hükümetin yetkilerinin hukukla kısıtlandırılabilmiş olmasıyla ilgili ölçümlere baktığınız zaman da ülkemiz Dünya’da beşinci sınıf ülkelerin statüsünde yer almaktadır. Bu durumun bile ülkemizin ne kadar vahim ve hazin bir durumda olduğunu bizlere göstermektedir."

UTANMANIZ GEREKİR

"İnsan hakları karnemizin elbette hiçbir zaman iyi olmadığını kabul etmeliyiz. Ancak hiçbir zaman da bu kadar kötü olmadığının da altını çizmek zorundayız. Mevcut iktidarın varlığı haksızlıklara borçludur. Sorun üreten bu anlayıştan kesinlikle çözüm beklememiz mümkün değildir. Osman Kavala’nın sırf İnsan Hakları savunucusu olduğu için tutuklu olduğunu ilan eden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını insan hakları eylem planı yapıyorsanız, derhal uygulayacaksınız.  Şayet tutuksuz yargılama kural, tutukluluk istisna ise dört buçuk yıldır tutuklu yargılanan Ahmet Altan’ı serbest bırakırsınız. Muhalif olmanın ve yazı yazmanın bedelini haksız bir biçimde düşman hukuku ile masum insanlara ödetmezsiniz. İnsan hakları reformunu Meclis’e getireceğiniz günlerde hak ihlallerinizi yüzünüze vuran, Sayın Gergerlioğlu’nun milletvekilliğini bir twetinden dolayı elinden almaya utanmanız gerekir. Çıplak arama iddialarına reddetmek yerine etkin şekilde soruşturmalısınız ki insan hakları reformu yaptığınız anlaşılsın."