Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin kararını değerlendirirken "Danıştay 10. Dairesi, işlemin yürütmesinin durdurulması talebimizi reddederek ülkede hukukun değil, Cumhurbaşkanı’nın istek ve taleplerinin üstün olduğunu bir kez daha ispatladı" dedi.

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Yeneroğlu, TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek İstanbul Sözleşmesi’nin fesih sürecini değerlendirdi. Yeneroğlu, özetle şöyle konuştu:

"DANIŞTAY HUKUK DEVLETİNİ AYAKLAR ALTINA ALMIŞTIR"

"Açtığımız davada Danıştay 10. Dairesi, işlemin yürütmesinin durdurulması talebimizi reddederek ülkede hukukun değil, Cumhurbaşkanı’nın istek ve taleplerinin üstün olduğunu bir kez daha ispatladı. Açık bir biçimde Danıştay 10. Dairesi, hukuk devletini ayaklar altına almıştır. Bu karar nedeniyle bugün itibariyle maalesef Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmış oldu. Elbette bu karar nihai karar değil. Karara itirazımızı bir an evvel yapacağız ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu itirazımızı değerlendirecek. Davanın esası ise ayrıca incelenecek. Umarız bu yanlıştan bir an evvel dönülür. Danıştay, hukuku ayaklar altına alan bu kararla anılmaktan kurtulur.

"ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERDEN CUMHURBAŞKANININ TEK İMZASIYLA ÇIKILAMAZ"

Türkiye Cumhuriyeti’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelerden Cumhurbaşkanı’nın tek imzasıyla çıkılamaz. Yürütmeyi durdurma talebinin reddi kararı, ancak 3’e 2 oy çokluğuyla ve çok zayıf, gerçekten trajikomik bir hukuki gerekçeyle alınabilmiştir. Kararda gerekçe olarak İstanbul Sözleşmesi’ni fesheden Cumhurbaşkanı Kararı’na dayanak olarak 9 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi gösterilmiştir. Karara göre; Cumhurbaşkanı uluslararası sözleşmelerin feshi için hem kendisine yetki vermiş hem de kendisine verdiği yetkiyi kullanmıştır. Bu durum bile ülkenin halini özetliyor. Kendini Anayasa üzerinde konumlandıran tek adam rejimi ile ülke yönetilmeye çalışılmasının resmidir bu hal.

"SIRANIN AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ’NİN FESHİNE GELMESİNİ 'ASLA OLMAZ’ DİYE ARTIK DÜŞÜNEMİYORUM"

İnsan haklarının her gün daha ağır şekilde ihlal edildiği ülkemiz hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi birçok ihlal kararı vermektedir. Cumhurbaşkanı’nın AİHM hakkındaki söylemlerini göz önüne alınca sıranın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin feshine gelmesini, ne yazık ki ‘asla olmaz’ diye artık düşünemiyorum. Böyle bir durumu da cübbeleriyle hizaya geçip alkışlamak, bu hukuksuzluklara yol veren Danıştay üyelerine düşer artık."