Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Genel Kurulu’nda konuştu. Uca, video konferans yöntemiyle katıldığı toplantıdaki konuşmasında DAİŞ'in Kuzey ve Doğu Suriye’nin Hesekê kentine son saldırısı ve Türkiye’nin Şengal’e dönük hava saldırıları üzerinde durdu.

Sözlerine “Bugün sizinle kalbime çok yakın bir konu hakkında konuşmak istiyorum. Bugün sizinle Êzidîler hakkında, Şengal hakkında konuşmak istiyorum” diyerek başlayan Uca, DAİŞ'in 3 Ağustos 2014'te gerçekleştirdiği saldırıyla Êzidîler’in büyük bir katliama maruz kaldığını ifade etti.

KAYIP ÊZİDÎ KADINLAR

Bu katliamda yüz binlerce insanın yerlerinden edilip mülteci olduğunu, binlerce Êzidî kadın ve çocuğun ise DAİŞ’in eline geçtiğini hatırlatan Uca, “7 bin kadın ve çocuk kaçırıldı, köle pazarlarında satıldı. Bugün hala kaçırılan kadınların farklı ülkelerde satıldığını görüyoruz. Şengal'de yüzden fazla toplu mezar bulundu. Bugün kaybolan 7 bin kadından yaklaşık 2 bin 800’ü hala kayıp. Êzidîlere karşı yapılan bu katliam medyanın ve uluslararası toplumun gözleri önünde gerçekleşmiştir” dedi

TÜRKİYE'NİN ŞENGAL SALDIRILARI

HDP’li vekil, insanlık suçlarına maruz kalsalar da yeni bir hayata başlamak için ülkelerine dönüp özsavunma birimlerini oluşturan ve kadın meclisleri kuran Êzidîlerin, bugün de Türkiye’nin hava saldırılarına maruz kaldığını ifade etti. Uca, “Türk SİHA’ları tekrar tekrar Êzidîlerin özsavunma birimlerini tehdit edip bombaladı, hastaneler de bombalandı ve çok sayıda sivil öldürüldü. Êzidîlerin Türkiye'ye yönelik hiçbir tehdidi olmadı, Êzidîler Türkiye'ye hiç saldırmadı. Siz Êzidîlerden ne istiyorsunuz?” diye sordu.

HAVA SAHASI KAPATILSIN

Êzidî soykırımından kurtulanların yaşama ve vatanlarını inşa etme hakları olduğunu vurgulayan Uca, “Uluslararası toplumun en azından yapabileceği şey, onları hava saldırılarından korumaktır” diyerek, Şengal hava sahasının uçuşa yasaklanması çağrısında bulundu. 

HESEKÊ SALDIRISI

Uca, DAİŞ'in Rojava'nın Hasekê kentine yönelik giriştiği ve örgüt mensubu tutukluların bulunduğu cezaevinden toplu kaçış girişiminin yaşandığı saldırısına da dikkat çekti.

Uca,“5 binin üzerinde kişi kaçtı. Bu durum bize, onları destekleyen gizli güç odaklarının olduğunu gösterdi. Üstelik DAİŞ militanlarının ellerinde NATO menşeli silahlar vardı. Buradan bu soruyu sormak istiyorum. NATO silahlarının Rojava'da DAİŞ'in elinde ne işi var? Bu sorunla mücadele etmek hepimizin görevidir. Dün Şengal’di, bugün Kobanê, tüm dünya tehdit altında” diye konuştu.